Gabriel Cotabiță

Gabriel Cotabiţă s-a născut la 1 noiembrie 1955, la Craiova şi este unul dintre cei mai îndrăgiţi şi apreciaţi artişti români.

Gabriel Cotabiţă, de la meseria de inginer la artistul iubit de milioane de oameni

Gabriel Cotabiţă şi-a urmat vocaţia de artist după ce, înainte, absolvise Institutul de Electrotehnică din Craiova. A lăsat însă meseria de inginer şi, în 1975, debutează în muzica rock, alături de trupa Redivivus.

În 1983, Gabriel Cotabiţă este solicitat să cânte în trupa Holograf, care rămăsese fără solist vocal. După ce au scos albumul „Holograf 1”, membrii formaţiei (Gabriel Cotabiță – voce, Mihai Pocorschi – chitară/voce, Sorin Ciobanu – chitară, Antonio Furtună – clape, Nichi Temistocle – chitară bass, Edi Petroșel-percuție) participă la Cenaclul Flacăra, fapt ce avea să se le ofere notorietate celor din band.

De ce a plecat Gabi Cotabiţă din „Holograf”

Gabriel Cotabiţă avea concerte pe bandă rulantă cu trupa Holograf, dar decide totuşi să renunţe la formaţie, după ce i-a fost refuzată viza de mai multe ori. Artistul, supărat că nu poate avea spectacole în străinătate, se hotărâşte să părăsească „Holograf” şi să se întoarcă la Craiova.

„Unica soluţie, dacă nu cântai în restaurant sau la nunţi, era să mergi în străinătate. Cântai în Germania Democrată, în Suedia, în Olanda… (…) Culmea, eu avusesem o viză de RDG. Am depus actele şi toamna a venit primul refuz de viză, pentru mine, pentru Germania Democrată. Stupoare! Lumea mi-a zis să mă mut în Bucureşti, pentru că aşa mi-ar fi mai uşor, dar nu prea aveam cum: în Craiova eram angajat, aveam o slujbă bună, aveam soţie, eram familist. Nu m-am dus. Până în luna mai 1985 mi-au fost refuzate patru cereri de viză. Bomboana pe colivă a venit în ‘85, când trebuia să plecăm în URSS şi mi s-a refuzat şi viza de URSS. Atunci, soluţia era clară: trebuia să plec din trupă. Pare patetic, dar cu lacrimi în ochi le-am zis că e mai bine să renunţ, ca să nu-i ţin pe loc”, povestea artistul în urmă cu câţiva ani, pentru Playboy.

Gabriel Cotabiţă a lăsat muzica rock pentru muzica uşoară

Întors la Craiova, Gabi Cotabiţă începe să cânte din nou cu trupa Redivivus până în 1986, când compozitorul Ionel Tudor îl roagă să-i interpreteze o piesă la Mamaia. Din acel an şi până în 1998, Cotabiţă va participa în fiecare an la prestigiosul festival şi va deveni artistul cu cele mai multe cântece premiate: 20. În 2002, formează, alături de Mihai Pocorschi , trupa VH2, care se va bucura de un mare succes.

Are trei fete dintr-o căsnicie de 19 ani

Gabriel Cotabiţă şi fosta lui soţie, Ioana, o profesoară de italiană, s-au cunoscut la scurt timp după ce el a terminat facultatea şi a ajuns inginer. Artistul s-a îndrăgostit imediat ce a văzut-o pe fosta lui soţie, iar după trei luni erau deja logodiţi. Au durat însă aproape trei ani până când au devenit soţ şi soţie. Împreună cu Ioana, Gabi Cotabiţă are trei fete: Aela, Milena şi Eliza.
Artistul, plecat mai mereu în turnee, s-a ocupat foarte puţin de ele, lucru pe care l-a recunoscut mereu, cu regret. După 19 ani, Gabi Cotabiţă şi Ioana divorţează, dar cântăreţul rămâne în relaţii foarte bune cu cele trei fete.

„A intrat în moarte cerebrală”

Pe data de 8 mai 2015, în timp ce se afla la sala de sport, lui Gabi Cotabiţă i s-a făcut rău, fiind transportat de urgență la spital în stare de inconștiență. Artistul se află în continuare internat la Spitalul Floreasca în comă indusă, intubat și ventilat mecanic, medicii fiind rezervaţi în privinţa şanselor lui de supravieţuire.