Îngroşarea anormală a mucoasei uterului
Este vorba despre o creştere anormală a numărului de celule din mucoasa uterului. Hiperplazia nu înseamnă cancer, dar uneori se transormă în cancer. Cele mai întâlnite simptome ale acestei afecţiuni sunt menstruatii abundente şi prelungite, sângerări între perioadele menstruale şi sângerări în menopauza. Hiperplazia este mai frecventă după vârstă de 40 de ani.
Pentru a preveni transformarea hiperplaziei endometriale în cancer, medicul poate recomanda histerectomia (intervenţia chirurgicală de eliminare a uterului) sau terapia hormonală cu progesteron şi examene regulate (pentru a urmări evoluţia afecţiunii).
Obezitatea
Femeile obeze au un risc sporit de a dezvolta cancer de endometru.
Pentru a evita acumularea kilogramelor nedorite, consumă multe fructe şi legume proaspete şi creează-ţi un program de exerciţii.
Istoricul menstrual şi de reproducere
Femeile au risc crescut de cancer de endometru dacă cel puţin una dintre următoarele situaţii se aplică: nu au avut niciodată copii, au avut prima perioadă menstruală înainte de vârstă de 12 ani, au intrat la menopauză după vârsta de 55 ani.
Monoterapia cu estrogeni
Riscul de cancer de endometru este mai mare în rândul femeilor care au utilizat doar estrogen (fără progesteron) pentru terapia hormonală de substituţie timp de mai mulţi ani. Înainte de a lua o decizie pentru un astfel de tratament, discută cu medicul tău despre toate beneficiile şi riscurile incluse.
Tratamentul cu tamoxifen
Femeile care au luat tamoxifen pentru a preveni sau a trata cancerul de sân au un risc crescut de cancer de endometru.
Radioterapia la nivelul pelvisului
… reprezintă, şi ea, un factor de risc pentru cancerul de endometru.
Istoricul de familie
Femeile cu o mamă, soră, fiică depistate cu cancer de endometru au risc crescut de a dezvolta boala. Riscul creşte şi în cazul femeilor care provin din familiile care au o formă moştenită de cancer colo-rectal (cunoscut sub numele de sindromul Lynch).
Fii atentă la simptome!
Şi mergi la control ori de câte ori un simptom apare şi persistă!