Iată care sunt acestea:
1.Copiii învaţă să socializeze şi să comunice mai bine
Lumea modernă, în era internetului, oferă mai multe posibilităţi de comunicare ca oricând. Cu toate acestea, copiii noştri sunt din ce în ce mai puţin sociabili. La şcoală, învăţământul continuă să fie prea puţin interactiv, iar acasă copiii stau cu orele în faţa calculatoarelor, într-o lume virtuală atrăgătoare, dar uneori foarte nocivă, care dezvoltă egocentrismul şi autoizolarea.
O tabără bine aleasă, indiferent de profilul ei, pune copilul în contact cu alţi copii din alte şcoli, din alte oraşe sau ţări, din alte culturi. În tabară aceştia petrec împreună o săptămână sau chiar mai mult fiind obligaţi să comunice şi să se înţeleagă.
2.Copiii învaţă să se descurce singuri
Din dorinţa de a le face viaţa cât mai uşoară şi de a-i proteja, avem tendinţa de a le da copiiilor nostri totul „mură în gură”! Dacă îi trimitem la cumpărături, aceştia au senzaţia că sunt pedepsiţi. În tabără nu mai e mama sau bunica să-i ajute să se îmbrace, să mănânce, să se spele sau să-şi rezolve conflictele cu alţi copii! Trebuie să se descurce singuri, sub supravegherea atentă a consilierilor.
3. Învaţă să-şi asume riscuri, să se autodepăşească
Tabara îi încurajează pe copii să-şi asume riscuri! Consilierii vor ca fiica voastră să urce pe stâlp, la 4 m înălţime, să se ridice în picioare pe el, făra sprijin şi să sară pentru a prinde trapezul aflat la mai bine de 1 m în faţa ei. Înspăimântător, nu? Dar satisfactia fiicei voastre că a reuşit să iasă din zona de confort şi că ţi-a depăşit limitele, în uralele coechipierilor, este nepreţuită! Taberele canalizează aceste nevoi în activităţi constructive, creative şi de depăşire a limitelor, într-un mediu controlat şi sigur. Copiii vor avea, pe lânga satisfacţia autodepăşirii şi pe cea a participării în activităţi în care nu intra mulţi copii!
4.Copiii îşi dezvoltă sportivitatea şi fair-play-ul
Chiar dacă în societatea de azi multe valori tradiţionale par perimate, în relaţiile interumane avem nevoie de sportivitate şi fair-play. Cu atât mai mult, trebuie să-i învăţam pe copiii noştri să câştige corect şi să-şi respecte coechipierii şi adversarii. Adversarii de azi pot fi partenerii de mâine şi cum parteneriatele se bazează doar pe încredere, fără un spirit de fair-play, încrederea este doar o vorbă goală. Jocurile şi competiţiile din tabere urmăresc dezvoltarea acestui spirit!
5. Îşi dezvoltă creativitatea
Taberele îi stimulează pe copii să privească lumea cu imaginaţie. Cum să-şi prezinte mai bine echipa, printr-un program artistic? Cum să traverseze un pârâu fără să-şi ude picioarele? Cum să protejeze un ou, folosind doar 10 paie şi puţina bandă adezivă, astfel ca, aruncând oul de la etaj acesta să nu se spargă? Toate aceste oportunităţi îi ajută pe copii să înteracţioneze şi să-şi dezvolte capacităţile creative.
6. Copiii vor avea în preajmă modele pozitive
Pentru o dezvoltare armonioasă copiii au nevoie de modele. Consilierii din tabară, de cele mai multe ori foşti participanţi în aceleaşi tabere, atent selecţionaţi şi antrenaţi pentru interacţia cu copiii, devin modele active pentru copiii din echipa lor. Consilierii vor fi alături de copiii ajutându-i să-şi depăşească frica, să-şi exprime asertiv personalitatea, să asculte atunci când alţii vorbesc şi să aibă curajul de a-şi susţine ideile atunci când cred în ele sau să-i ajute pe ceilalţi pentru îndeplinirea unui obiectiv comun.
7. Distracţie pe cinste pentru copii, linişte pentru părinţi
Copiii abia aşteaptă să vină vacanţa, după care încep să se plângă de plictiseală! În tabără, plictiseala e ultimul lucru de care se vor putea plânge! Multitudinea de activităţi şi interacţiunea cu mulţi copii necunoscuţi, dintre care unii se vor transforma în prieteni pentru o viată, vor face ca experienţa taberei să fie de neuitat! Iar părinţii se pot bucura, în linişte, de un roman bun şi o limonadă sau o bere rece!