Cuprins:
Aliații NATO încearcă să identifice sursa tentativelor
Orice dovadă că Rusia a încercat să influențeze alegerile într-un stat NATO ar reprezenta o formă de atac hibrid care este menită să slăbească alianța din interior. Totuși, așa-numitele „operațiuni de influență politică”, care pot folosi rețelele sociale pentru a ajuta un anumit candidat să-și sporească șansele de succes, sunt în mod deliberat dificil de atribuit.
Aliații încearcă însă să identifice tentativele, în special ale Rusiei, contra statelor-membre, cu campanii de informare menite să se amestece în alegeri pentru a ajuta politicienii care sunt sceptici față de NATO și mai deschiși față de Vladimir Putin.
Acesta este motivul pentru care evenimentele din România – unde CCR tocmai a anulat rezultatul primului tur de scrutin la alegerile prezidențiale pe fondul îngrijorărilor cu privire la o operațiune de interferență desfășurată din străinătate – vor da, cu siguranță, semnale de alarmă în capitalele NATO.
Călin Georgescu a negat acuzațiile, într-o declarație pentru Sky News
Primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, un candidat de extremă-dreapta relativ necunoscut, acuzat că este anti-NATO și un admirator al președintelui rus, Vladimir Putin.
Călin Georgescu a declarat însă pentru Sky News că este „doar un patriot și un lider”.
Succesul său electoral puțin probabil a fost alimentat de un mix de retorică populistă, antisistem și o campanie de mare succes pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Totuși, autoritățile române au susținut că Rusia a lansat un „atac hibrid” asupra țării pentru a spori șansele lui Georgescu, amplificându-și sloganurile de campanie pe rețelele de sociale.
Documentele cu informații au fost chiar desecretizate, indicând că acesta a beneficiat de pe urma unei operațiuni de influență în masă – efectuată din străinătate – pentru a interfera cu rezultatul votului.
Întrebat despre acest lucru de Adam Parsons de la Sky News, Georgescu a acuzat guvernul României de „disperare”.
Ce s-ar întâmpla dacă implicarea Rusiei ar fi dovedită
Dacă interferența Rusiei este dovedită, aceasta ar însemna că Moscova a încercat să atace NATO într-un mod semnificativ sub pragul războiului convențional – o mișcare care ar necesita, cu siguranță, un fel de răspuns aliat la fel de neconvențional.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nakamoto • 08.12.2024, 10:58
cel mai mare rau pt.Romania din ultimii 35 ani este calin georgescu si ponta