De ce este benefic dușul

Dușul este o metodă eficientă de a îndepărta murdăria, transpirația și bacteriile de pe piele. Apa și săpunul îndepărtează impuritățile și microorganismele, ajutând la menținerea igienei personale și prevenirea infecțiilor.

Pentru mulți oameni, dușul este o ocazie de relaxare și destindere. Apa caldă poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și la calmarea stresului și anxietății. Mulți oameni folosesc dușul ca pe o modalitate de a-și curăța mintea și de a-și relaxa corpul după o zi lungă și solicitantă.

Apa caldă din duș poate dilata vasele de sânge și poate îmbunătăți circulația sângelui. Acest lucru poate ajuta la alimentarea adecvată a celulelor și țesuturilor cu oxigen și substanțe nutritive, contribuind la sănătatea generală a pielii și a întregului organism.

Un duș revigorant poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și a energiei. Apa caldă poate elibera endorfine, cunoscută și sub numele de „hormoni ai fericirii”, care pot induce o stare de bine și de relaxare.

Când e bine să faci duș, dimineața sau seara

În ceea ce privește când e bine să faci duș și care este momentul ideal, dimineața sau seara, opiniile sunt împărțite și, cel mai frecvent, răspunsul este că depinde de anumiți factori, dar și de preferințele personale.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Studiile referitoare la momentul ideal pentru a face duș sunt puține și nu foarte elocvente. Aceasta se datorează, în parte, variației individuale și preferințelor personale.

Cu toate acestea, există cercetări care susțin beneficiile dușului seara asupra calității somnului și a relaxării musculare. De exemplu, o revizuire a cercetărilor publicată în jurnalul „Sleep Medicine Reviews” a concluzionat că încălzirea corpului înainte de culcare, cum ar fi prin baie caldă, poate îmbunătăți subiectiv calitatea somnului.

Pe de altă parte, există o mulțime de beneficii și dacă faci duș dimineața. Așadar, nu se poate spune cu certitudine când e bine să faci duș. Fiecare individ poate lua în calcul avantaje și dezavantaje și poate decide singur ce i se potrivește.

Dușul dimineața – avantaje și dezavantaje

Avantaje:

Plus de energie – Un duș dimineața poate fi o modalitate excelentă de a te trezi și de a-ți începe ziua într-o notă proaspătă și energizantă. Apa rece sau caldă poate stimula circulația sângelui și te poate ajuta să te simți mai vioi.

Îmbunătățește starea de spirit: Mulți oameni simt că un duș dimineața le îmbunătățește starea de spirit și le oferă o stare generală de bine pentru începutul zilei.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Descoperă 10 obiceiuri zilnice care îți pot îmbunătăți starea de spirit.

Igiena personală: Pentru unii, dușul dimineața este important pentru a se simți curați și proaspeți înainte de a începe ziua. Lenjeria de pat are celule reziduale ale pielii, transpirație și bacterii. Făcând duș dimineața, cureți coprul înainte de a îmbrăca cu haine curate și de a începe o nouă zi.

Dezavantaje:

Timpul: Pentru cei care au un program matinal aglomerat sau pentru cei care preferă să doarmă mai mult dimineața, organizarea timpului pentru un duș poate fi dificilă.

Pielea uscată: Dacă folosești apă foarte fierbinte sau produse de igienă personală agresive, dușul dimineața poate contribui la uscarea pielii, mai ales în timpul sezonului rece sau în condiții de aer uscat.

Dușul seara – avantaje și dezavantaje

Avantaje:

Relaxare: Un duș seara poate fi o modalitate excelentă de a te relaxa și de a te destinde după o zi lungă și solicitantă. Apa caldă poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și la pregătirea corpului pentru odihnă.

Îmbunătățește somnul: Pentru mulți oameni, un duș seara poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Corpul se răcește natural pe măsură ce te pregătești pentru somn, iar o baie caldă poate stimula acest proces.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Îndepărtează reziduurile de produse de îngrijire a pielii – Pe lângă eliminarea murdăriei de pe corp, dușul făcut seara ajută la îndepărtarea produselor de îngrijire a pielii, cum ar fi crema de protecție solară sau machiajul pe care le-ați aplicat pe tot parcursul zilei, arată site-ul clevenlandclinic.org.

Igienă: Facând duș seara, te asiguri că te culci curat, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea pielii și igiena generală.

Dezavantaje:

Posibilitatea de a te simți murdar în timpul zilei: Dacă ai un stil de viață activ sau dacă transpiri mult în timpul nopții, s-ar putea să te simți murdar pe parcursul zilei ce urmează.

Cât de des trebuie să faci duș

Dușul poate contribui la menținerea sănătății pielii prin îndepărtarea celulelor moarte și a excesului de uleiuri și murdărie. Nu de puține ori însă s-a pus întrebarea cât de des este nevoie să facem duș și dacă chiar este necesar să facem duș zilnic.

Deși pentru mulți oameni, dușul zilnic reprezintă un mod de viață și nu ar renunța la acest obicei benefic, specialiștii spun că pentru o igienă corespunzătoare nu este necesar să facem duș chiar în fiecare zi, ci în mod regulat.

Frecvența ideală a dușului poate varia în funcție de factori precum stilul de viață, nivelul de activitate fizică, mediu și preferințele individuale. De exemplu, o persoană care practică sporturi intense sau lucrează în condiții de muncă fizică poate avea nevoie de dușuri mai frecvente pentru a se simți curată și proaspătă. Deși există recomandări generale, nu există o regulă strictă pentru cât de des este nevoie să facem duș.

Un duș zilnic poate fi necesar pentru a menține igiena personală și pentru a îndepărta murdăria, transpirația și bacteriile de pe piele. În special în zonele cu climă caldă sau umedă sau în cazul unei activități fizice intense, dușul zilnic poate fi esențial pentru a preveni mirosurile neplăcute și problemele de sănătate.

Pe de altă parte, spălarea excesivă sau folosirea de produse de igienă agresive pot să usuce sau să irite pielea, în special în cazul persoanelor cu piele sensibilă sau cu afecțiuni dermatologice precum eczema sau psoriazisul. Din acest motiv, unii specialiști recomandă evitarea dușului zilnic sau folosirea de geluri de duș cu ingrediente blânde și hidratante.

Curiozități despre duș

  • Americanii fac duș timp de treisprezece minute, în medie.
  • Tot în SUA, dar și în multe alte țări, majoritatea oamenilor fac duș dimineața, probabil pentru că trebuie să se curețe înainte de a pleca la muncă. Statisticile actuale arată că cincizeci și opt la sută dintre oameni fac duș dimineața.
  • Oamenii își spală părul foarte des, mai exact de 5,7 ori pe săptămână. Aceasta înseamnă că majoritatea oamenilor aleg să se șamponeze de fiecare dată când fac duș. Acest interes pentru îngrijirea părului ajută la alimentarea industriei de sănătate și frumusețe care rulează sume de miliarde de dolari
  • Oamenii devin mai gânditori la duș – Deoarece dușul este un loc grozav pentru relaxare, este logic ca mulți oameni să viseze cu ochii deschiși în timp ce sunt sub apa caldă. De fapt, șaizeci și șapte la sută dintre oameni își folosesc timpul de duș pentru a reflecta, a visa și a planifica. Dușul este cu siguranță terapeutic și este o modalitate bună de a medita asupra trecutului, prezentului și viitorului.
  • Oamenilor le place să cânte în duș – Dacă vă place să cântați, există șaizeci și trei la sută șanse să cântați sub duș. Mulți oameni adoră să cânte melodii în timp ce se săpunesc, probabil pentru că dușul este un loc privat pentru emoții și pentru acele note înalte greu de atins. Cântarea este, de asemenea, o formă de terapie, așa că nu vă fie rușine să cântați sub duș. Este o modalitate grozavă de a te exprima și de a te scăpa de stres.
  • Femeile își fac griji și la duș– Femeile au șaisprezece la sută mai multe șanse de a rumina probleme și lucruri pe care trebuie să le facă în timp ce fac duș. Dacă ești femeie și îți folosești timpul de duș pentru a te gândi la tot ce trebuie să faci sau pentru a te gândi la problemele din relații, ar putea fi timpul să-ți limpezești mintea.
  • Bărbații nu curăță la fel de mult cabinele de duș – Femeile care împart spațiile de duș cu bărbații au tendința de a avea probleme legate de faptul că partenerii lor sau membrii familiei de sex masculin nu își curăță dușurile după utilizare. De fapt, patruzeci și cinci la sută dintre doamne constată că bărbații nu își asumă responsabilitatea în ceea ce privește curățarea dușurilor, arată site-ul pulseshowerspas.com.

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

Andrissima   •   08.02.2024, 10:21

Un articol cu multe informatii utile!

Andrissima   •   08.02.2024, 10:21

Igiena este o parte importanta a unei vieti sanatoase!

Andrissima   •   08.02.2024, 10:20

Igiena este o parte importanta a unei vieti echilibrate!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI