Cuprins:
Accidentele ori atacurile nucleare pot provoca pagube semnificative și victime din cauza expunerii la radiații, însă vă puteți proteja împotriva efectelor acestora împreună cu familia dumneavoastră.
Este foarte important să fiți pregătiți în orice moment pentru o face față unei astfel de situații critice și să știți cu exactitate ce aveți de făcut. Principalele îndatoriri ale autorităților sunt avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere sau de contaminare în urma unei eliberări radioactive.
Pentru a putea preveni o expunere la radiații este important să aplicați măsurile de protecție recomandate de autorități înainte ca materialele radioactive să ajungă în atmosferă sau pe sol. În cele ce urmează îți prezentăm un ghid de supraviețuire în cazul unei explozii nucleare.
Ce sunt armele nucleare?
Armele nucleare sunt niște dispozitive care eliberează, într-o manieră explozivă, energia nucleară produsă de o reacţie în lanţ de fisiune sau de fuziune. Acestea funcționează prin eliberarea energiei stocate în nucleele atomilor, iar cantități mari de energie pot fi eliberate dintr-o cantitate relativ mică de materie.
Aceste forţe fac parte din categoria armelor de distrugere în masă, care sunt destinate uciderii a milioane de oameni, precum şi distrugerii biosferei. Dispozitivele nucleare variază în funcție de dimensiuni, pornind de la un mic dispozitiv portabil ce poate fi transportat de o persoană și terminând cu o armă transportată de o rachetă.
Există două tipuri de arme nucleare: de fisiune și termonucleare. Bombele de fisiune eliberează energia prin reacții de fisiune în cazul în care nucleele grele sunt împărțite în nuclee mai ușoare, eliberând energie. Bombele termonucleare, cunoscute și sub numele de bombe cu hidrogen sau „H-Bombs”, utilizează atât reacții de fisiune, cât și de fuziune.
Reacțiile de fisiune sunt folosite pentru declanșarea reacțiilor de fuziune. O reacție de fuziune este în cazul în care două nuclee ușoare sunt combinate pentru a forma un nucleu mai greu. Cele mai multe arme moderne sunt termonucleare, deoarece sunt mai eficiente. Ele utilizează o reacție între doi izotopi de hidrogen, și anume deuteriu și tritiu.
Armele nucleare au fost dezvoltate și utilizate pentru prima dată în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. O echipă științifică avându-l în frunte pe J. Robert Oppenheimer a dezvoltat primele arme nucleare.
Cum te pregătești pentru un atac/accident nuclear
O explozie nucleară poate avea loc cu sau fără avertizare de câteva minute. Experții spun că populația trebuie să urmeze întocmai recomandările pentru a se putea proteja în cazul unui atac/accident nuclear.
Măsurile de protecție se aplică imediat, în funcție de amploarea accidentului, în zonele care de regulă sunt definite pe o rază de cel mult 50 de kilometri în jurul instalației nucleare unde s-a produs explozia.
Dacă veți fi pregătiți veți evita deplasările inutile și veți rezolva problemele medicale minore la domiciliu, evitând aglomerarea centrelor medicale și a spitalelor. Pentru a nu fi luați pe nepregătite, trebuie să faceți următoarele operațiuni:
- alcătuiți o trusă de provizii de urgență, care să includă alimente neperisabile, apă, un aparat de radio, lanterne și baterii, telefon mobil cu încărcător și baterie externă, acte de identitate, bani, cărți de credit, carnete CEC, etc., chibrituri, brichetă, produse de igienă personală și de îngrijire a copiilor și bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilități, etc.;
- alcătuiți o trusă medicală de prim ajutor, care să conțină medicamente personale (dacă urmezi un tratament), analgezice, antiseptice, soluție antibacteriană, bandaje, alcool sanitar, plasturi, mască medicinală, săruri de hidratare, vitamine, etc.;
- puneți la punct un plan de urgență pentru tine și familia ta, mai ales dacă familia nu este împreună cu tine atunci când se produce dezastrul;
- documentați-vă dacă în comunitatea în care locuiți există clădiri publice desemnate ca adăposturi. În cazul în care nu a fost există nici una trebuie să știți că potențiale adăposturi pot fi subsolurile sau etajele de mijloc fără ferestre ale clădirilor înalte.
Atenție: zonele în aer liber, mașinile sau rulotele nu reprezintă adăposturi în caz de atac/accident nuclear.
În momentul de față, la nivel național există peste 4.500 de adăposturi de protecție civilă, iar în jur de 1.170 dintre acestea sunt în București.
Ce faci în timpul unui atac/accident nuclear
În cazul în care s-a produs o explozie nucleară, autoritățile recomandă ca populația să respecte următoarele recomandări:
- dacă este emisă o avertizare de atac nuclear să se adăpostească cât mai repede, în subteran dacă este posibil, pentru a se proteja de contaminarea cu materiale radioactive; cele mai ridicate niveluri de radiații se înregistrează imediat după apariția materialelor radioactive și apoi scad cu timpul;
- să rămână acolo timp de 24 de ore sau până când autoritățile vor oferi noi instrucțiuni.
- dacă nu există astfel de adăposturi subterane să intre în cea mai apropiată clădire și să se îndepărteze de ferestre.
- dacă sunt în aer liber să caute un loc unde se adăpostească oriunde ar putea fi protejați, iar apoi să se întindă cu fața în jos pentru a-și proteja pielea expusă la căldură și la resturile care zboară.
- dacă se află în mașină trebuie să închidă geamurile și sistemul de ventilație și să părăsească zona afectată; în nici un caz nu trebuie să părăsească autovehiculul.
- să rămână pe recepție pentru instrucțiuni actualizate din partea autorităților.
Ce faci dacă se recomandă evacuarea în caz de atac/accident nuclear
În cazul produccerii unui atac/accident nuclear, autoritățile vor cere populației să părăsescă locuințele, adică să fie evacuată, doar dacă există motivul să creadă că oamenii sunt în pericol.
Toate informațiile referitoare la procedura de evacuare vor fi transmise atât la radio, cât și la televiziune sau vor fi anunțate prin megafoanele mașinilor de poliție.
La Centrul de Primire veți fi verificați din punct de vedere al nivelului de contaminare și dacă va fi necesar veți fi decontaminat. Apoi fiecare persoană va fi înregistrată în vederea asigurării hranei și adăpostirii sau acordării oricărei alte asistențe dacă situația o cere.
Iată cum trebuie să procedeze populația în caz că se ordonă evacuarea:
- oamenii trebuie să asculte informațiile referitoare la procedurile care se aplică în astfel de situații, la diverse rute de deplasare și la adăposturile de protecție civilă.
- în bagaj trebuie luat doar kit-ul de urgență, care conține alimente neperisabile, medicamente esențiale și copii ale rețetelor medicale, telefoanele mobile, animalele de companie, etc.
- oamenii vor urma întocmai instrucțiunile autorităților și nu vor trebuie să devieze de la ruta indicată pentru evacuare.
- populația va trebui să meargă în cel mai apropiat loc de adunare stabilit de autorități; cei care nu găsesc singuri acel punct sunt sfătuiți să ceară ajutorul autorităților.
- dacă au fost evacuați oamenii nu vor trebui să se întoarcă până când nu li se va spune de către autorități când și dacă este sigur să facă acest lucru.
- trebuie puse la punct planuri pentru ca oamenii să rămână împreună cu familiile ori cu prietenii în caz de evacuare.
Ce trebuie să faci după un atac/accident nuclear
Cantitatea de substanțe radioactive variază în funcție de dimensiunile dispozitivului și de apropierea acestuia de sol. Astfel, ar putea fi necesar ca oamenii care se află în zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații să se adăpostească chiar și timp de o lună.
După o explozie nucleară este recomandat ca, în cazul în care ați fost în aer liber în timpul exploziei sau imediat după producerea acesteia, să vă curățați cât mai repede posibil pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corp.
De asemenea, va trebui să vă scoateți hainele pentru a împiedica răspândirea materialului radioactiv deoarece îndepărtarea stratului exterior al acestora poate elimina până la 90% din materialul radioactiv. Dacă este posibil, puneți hainele contaminate într-o pungă de plastic și sigilați-o.
Faceți duș cu multă apă și săpun pentru a ajuta la eliminarea contaminării radioactive de pe suprafețele expuse. Dacă nu aveți cum să vă spălați folosiți o cârpă umedă curată pentru a vă șterge pe piele și pe păr. Nu utilizați balsam pentru păr deoarece acesta va lega materialul radioactiv de părul dumneavoastră și nu vă veți mai putea clăti cu ușurință.
Sub nici o formă nu vă frecați și nu vă zgâriați pielea. În același timp, spălați-vă pe păr cu șampon sau cu apă și săpun. Evitați pe cât posibil să vă atingeți ochii, nasul și gura.
Curățați animalele de companie care au fost în aer liber după ce au apărut materiale radioactive în aer. Periați ușor blana acestora și spălați-o cu apă și săpun, iar materialele folosite pentru curățare puneți-le într-o pungă pe care sigiliați-o foarte bine.
Puteți să mâncați și să beți numai produse alimentare ambalate. Nu consumați alimente sau lichide care au fost desigiliate cât timp v-ați aflat în aer liber și care pot fi contaminate.
Citește și: Cele mai mari dezastre inginerești provocate de om
Foto:123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!