Cuprins:
Despre India
Cea mai veche civilizație cunoscută a Indiei a apărut acum aproximativ 5.000 de ani în zona pe care azi o numim Pakistan. Arheologii au descoperit rămășițele a două orașe uriașe, cu case din cărămidă și sisteme de canalizare. Nimeni nu știe de ce, dar aceste orașe, numite Harappa și Mohenjo Daro, au fost abandonate în 1700 î.Hr.
Poporul arian era format din fermieri din Asia Centrală care au ajuns în India în jurul anului 1500 î.Hr. Vorbeau sanscrita, una dintre cele mai vechi limbi cunoscute din lume. Scripturile vedice, scrieri care stau la baza religiei hinduse, au fost scrise în timpul domniei ariene.
În timpul existenţei de 200 de ani a Imperiului Gupta, începând cu secolul al IV-lea d.Hr., artele, meșteșugurile și științele au înflorit. În acest timp, astronomul indian Aryabhatta a stabilit că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Acest lucru a fost cu mult înainte ca lumea occidentală să accepte teoria.
Începând cu secolul al XV-lea, în urma unei serii de invazii ale forțelor musulmane, un lider mongol pe nume Babur a fondat Imperiul Mongol. Mongolii au fost martorii unei epoci de aur a artei, literaturii și arhitecturii în India între 1527 și 1707. Au construit drumuri, moschei, grădini și morminte enorme, inclusiv marele Taj Mahal.
La sfârșitul anilor 1400, europenii au ajuns în India și au început să înființeze companii comerciale. În 1757, Marea Britanie a câștigat controlul asupra majorității țării. Revoltele împotriva stăpânirii britanice au început în 1856. În 1920, faimosul Mahatma Gandhi a început proteste nonviolente pentru a-i alunga pe britanici. În 1947, India a obținut independența.
După independență din 1947, un partid, Partidul Congresului, și o familie, familia Nehru, au dominat politica în India timp de decenii. Acum însă, multe partide concurează pentru funcții alese.
Economia Indiei crește atât de repede încât experții prevăd că va deveni în curând una dintre piețele de top din lume. Indienii sunt foarte muncitori și, deși mulți sunt slab educați, există mulți alții care sunt absolvenți de studii superioare și foarte bine pregătiți.
Geografia Indiei
India face parte din continentul Asia. Cea mai mare parte a Indiei formează o peninsulă, ceea ce înseamnă că este înconjurată de apă pe trei laturi. Cel mai înalt lanț de munți din lume, Himalaya, se ridică în nordul Indiei. Sud-estul este mărginit de Golful Bengal, iar sud-vestul este mărginit de Marea Arabiei.
Terenul Indiei variază foarte mult, de la deșertul Thar în vest până la jungle în nord-est. O zonă fertilă numită Câmpia Gange acoperă o mare parte din nordul Indiei. Această formațiune a fost creată din solul care a fost depus de râurile care curg din Himalaya. În unele locuri, acest strat de nămol are o adâncime de peste 7.620 de metri.
Flora și fauna
Timp de mii de ani, de când religia hindusă a evoluat pentru prima dată, respectul pentru animale a fost o parte importantă a credințelor indienilor. Vacile, în special, sunt sacre și nu pot fi rănite. Li se permite chiar să se plimbe pe străzile orașului, ceea ce provoacă adesea blocaje.
Zonele climatice variate ale Indiei susțin aproximativ 65.000 de specii de animale, inclusiv elefanți, pitoni, delfini de râu și rinoceri, și 12.000 de tipuri de plante cu flori. Este singura țară din lume care are atât lei, cât și tigri. Este, de asemenea, un paradis al observatorilor de păsări.
Pe coasta Golfului Bengal se află Sundarbans, cea mai mare pădure de mangrove din lume. Aici, tigrii înoată în aceleași râuri cu delfinii, țestoasele marine, rechinii și crocodilii de apă sărată. Acest peisaj unic este în mod constant amenințat pe măsură ce nivelul mării crește, iar oamenii vânează ilegal și taie copacii pentru lemn de foc.
Munții Himalaya oferă o casă pentru unele dintre cele mai rare animale și plante din India.
Descoperă și curiozități despre Japonia
Religia și cultura
Societatea din India este împărțită în pături sociale, numite caste. Casta este determinată la naștere și aproape că nu există nicio modalitate de a o schimba. Castele înalte includ preoți, proprietari de pământ și soldați. Așa-zișii Daliți sau Untouchables erau cei fără nicio castă și făceau cele mai modeste meserii. Constituția națională din 1950 a Indiei a abolit în mod legal practicile discriminatorii și a prevăzut măsuri de acțiune atât în instituțiile de învățământ, cât și în serviciile publice pentru daliți și alte grupuri sociale care se află în sistemul de caste.
India este o țară foarte spirituală. Nu are o religie oficială, dar mai mult de 80% dintre indieni sunt hinduși. Aproximativ 13% sunt musulmani. Alte religii includ budismul, sikhismul și jainismul, care au început toate în India, arată site-ul kidsnationalgeographic.com.
Curiozități despre India
- India a fost mult timp a doua cea mai mare populație din lume, după China. Din 2023 însă se estimează că a trecut pe primul loc cu o populație de aproximativ 1,4 miliarde de oameni. Cele mai populate orașe sunt Delhi și Mumbai, fiecare cu o populație de peste 10 milioane de locuitori.
- În 1951, India a devenit prima țară în curs de dezvoltare care a început un program de planificare familială. De atunci, populația Indiei s-a dublat de patru ori. Proiecțiile actuale ale Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale ale ONU estimează că populația țării va ajunge la 1,5 miliarde până în 2030 și la 1,64 de miliarde în 2050.
- Hinduismul este una dintre religiile majore din India și este motivul pentru care vacile sunt considerate sacre în această țară. Se crede că vacile sunt sfinte în hinduism și, prin urmare, sunt protejate, onorate și tratate cu respect. Zeița hindusă Bhoomi reprezintă Pământul și este adesea arătată sub forma unei vaci.
- Una dintre cele mai interesante curiozități despre India este că orașul Varanasi din statul indian Uttar Pradesh nu este considerat doar capitala spirituală a Indiei, ci și unul dintre cele mai vechi orașe din lume.
Cu o populație de peste un milion de oameni, Varanasi datează din anul 11 î.Hr. Cel mai vechi oraș din India se află pe râul Gange, unde pelerinii hinduși călătoresc pentru a se scălda în apa sacră și pentru înmormântări tradiționale. De-a lungul râului se găsesc peste 2.000 de temple, inclusiv faimosul Templu de Aur. Varanasi este acum o destinație turistică extrem de populară, milioane de oameni din întreaga lume vizitându-l în fiecare an.
- India este o țară care are o mare inegalitate a bogăției. În 2019, s-a estimat că cei mai bogați 10% oameni dețineau aproximativ 80,7% din bogăție. Acest lucru are și mai mult sens, când vezi că India are al treilea cel mai mare număr de miliardari din lume – după SUA și China.
- Statul Meghalaya se găsește în nord-estul Indiei și găzduiește cel mai umed loc locuit de pe pământ. Satul Mawsynram are nivelul mediu de precipitații de aproximativ 12.000 mm în fiecare an. Oamenii care lucrează în aer liber poartă umbrele din frunze de banan și bambus.
- India folosește o mulțime de condimente pentru rețetele de curry, care este probabil o parte din motivul pentru care această bucătărie a devenit atât de populară în întreaga lume.
Astăzi, aproximativ 70% din condimentele din lume provin din India. Unele dintre cele mai populare specii includ piper negru, scorțișoară, ghimbir, nucșoară, boia de ardei, turmeric și vanilie.
Lacul „scheletelor”
Lacul Roopkund se găsește în statul Uttarakhand și este situat la 5.029 m deasupra nivelului mării și i s-a dat porecla „lacul scheletelor”, aceasta fiind una dintre cele mai bizare curiozități despre India.
În timp ce un pădurar britanic patrula zona în 1942, a dat peste sute de rămășițe umane. Se estimează că până în prezent aici au fost găsite în jur de 600-800 de schelete. Lacul rămâne înghețat pentru cea mai mare parte a anului și doar atunci când zăpada se topește, scheletele devin vizibile.
După datarea cu carbon a unora dintre rămășițe, oamenii de știință au descoperit că unele dintre schelete aveau peste 1.200 de ani. Și mai ciudat, decesele sunt separate în timp de până la 1.000 de ani, ceea ce înseamnă că un sunt rezultatului unui singur eveniment catastrofal. Deocamdată, nu există încă o explicație despre cum toți acești oameni au murit aici în diferite perioade, așa că „lacul scheletelor” rămâne încă un mister, arată site-ul onelifeadventures.com
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
styx67 • 21.01.2024, 12:44
Spatiul alocat acestei controversate tări si natiuni nu este prea generos, dar are niste repere, sunt mult prea multe de spus despre India, iar din păcate un articol de ziar nu le poate cuprinde pe toate.