Cuprins:
Acești termeni sunt folosiți în limba română atunci când se face referire la lumina puternică ce se produce în urma descărcărilor electrice care se produc în timpul furtunilor de vară.
Știm cu toții că zgomotul produs în timpul unei descărcări electrice se numește tunet, însă mulți oameni confundă sunetul produs de lumina degajată cu șocul electric propriu-zis, neștiind să spună care este diferența dintre fulger și trăsnet.
De aceea, ne-am gândit să explicăm câteva dintre cele mai importante aspecte care definesc cele două fenomene naturale, care reprezintă un spectacol unic vizual și sonor.
Ce este fulgerul? Dar trăsnetul?
Fulgerul este acel fenomen atmosferic care constă într-o descărcare bruscă de electricitate pe cer ce are loc între nori sau în interiorul unui nor. Această uriașă descărcare electrostatică este însoțită de un arc electric și de obicei de un tunet.
Un fulger poate fi drept sau bifurcat. De regulă, acesta lovește obiecte înalte deoarece ia întotdeauna cea mai rapidă cale spre pământ. Dacă se bifurcă, fasciculul de plumb coboară spre sol, iar apoi o lovitură de întoarcere revine pe traseul creat de fasciculul dominant.
Fulgerele emit multă căldură, ajungând la o temperatură care poate depăși 20.000 de grade Celsius. Totodată, fulgerul este foarte rapid, viteza medie a acestuia fiind de 440 km/secundă!
Deși apariția pe cer a unui fulger este una de câteva secunde, instinctual, oamenii au un sentiment de teamă care se declanșează în momentul în care privesc cerul brăzdat de acest fenomen atmosferic.
În cazul în care descărcarea electrică se produce între un nor electrizat și pământ sau între nor și un obiect de pe pământ descărcare electrică disruptivă), fenomenul produs nu se mai numește fulger, ci trăsnet.
Pentru a nu le mai încurca gândește-te la obiectul montat pe clădiri sau pe sol pentru protecția împotriva trăsnetelor. Acesta se numește paratrăsnet și nu parafulger.
Lucruri mai puțin știute despre fulgere
Fulgerul este cel mai bun indicator al furtunilor, el fiind detectat în majoritatea cazurilor pe o rază de aproximativ 30 de kilometri și, de cele mai multe ori, cu 45 de minute înainte și după un eveniment meteorologic sever.
Un fulger este de cinci ori mai fierbinte decât suprafața soarelui. La nivel global, într-o secundă, se produc aproximativ 40 de lovituri de trăsnet, ceea ce înseamnă că au loc într-o singură zi peste 3,5 milioane de fulgere. Fulgerul poate lovi de mai multe ori în același loc.
În România, aceste fenomene extreme sunt destul de modeste comparativ cu alte regiuni geografice, însă sunt, totuși, o condiție inevitabilă, frumoasă și periculoasă deopotrivă din viața noastră.
Ce este tunetul?
Tunetul este acel zgomot foarte puternic pe care îl putem auzi în timpul unei furtuni, care însoțește o descărcare electrică atmosferică (fulger sau trăsnet).
Altfel spus, tunetul este aerul care explodează de-a lungul întregului canal al trăsnetului, iar distanța de la care poate fi auzit este influențată de umiditate, viteza vântului, inversia temperaturii, proprietăţile geografice (terenului) şi de norii. Intensitatea auditivă a tunetului poate fi exprimată în decibeli (dB) şi este egală cu 120 de dB pe distanţă apropiată.
Acest fenomen este cauzat de expansiunea rapidă a gazelor în sarcina electrică a fulgerului într-o furtună. Sunetul tunetului poate varia de la o bubuitură de intensitate scăzută până la o lovitură, o batere sau un sunet foarte puternic.
Care sunt principalele diferențe între tunet și fulger
- Fulgerul este o energie de origine electrică, în timp ce tunetul este o energie de origine sonoră.
- Deși fulgerul și tunetul își au originea în același moment, fulgerul este văzut întotdeauna înainte ca sunetul emis de tunet să poată fi auzit deoarece lumina călătorește mai repede decât sunetul.
- Fulgerele sunt rapide și foarte fierbinți, în timp ce tunetele pot provoca ploi torențiale și vânturi puternice.
- Fulgerul este mai periculos și mai distructiv comparativ cu tunetul.
- Fulgerele se formează atunci când particulele de apă și de gheață se ciocnesc cu aerul cald și umed și acumulează energie statică. În schimb, tunetul este cauzat de expansiunea rapidă a gazelor în sarcina electrică a fulgerului.
- Termenul de „fulger” provine de la cuvântul englezesc vechi „lihting” sau „lightnen”, în timp ce „tunet” provine de la cuvântul englezesc vechi „thunor”, dar și de la cuvântul „thunraz” originar din limba protogermanică (n.n. – limba protogermanică este strămoșul comun ipotetic al tuturor limbilor germanice, printre care engleza modernă, olandeza și germana).
Citeşte şi diferența dintre prebiotice și probiotice și ce beneficii au!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Rodica.Roio • 19.07.2023, 21:50
Multe dintre afirmațiile din articol sunt contradictorii și sfidează logica elementară. Spune exemplu: "Fulgerele sunt rapide și foarte fierbinți, în timp ce tunetele pot provoca ploi torențiale și vânturi puternice" . Păi, așa cum se spunea anterior, tunetul e provocat, practic, de fulger, cum ar putea acesta, "în timp ce.... ", deci diferit de fulger, să provoace ploi și vânt? De fapt ploile sunt provocate de descărcarea norilor, iar vânturile de diferențele de temperatură a aerului de la sol față stratul atmosferic din jurul norilor. Fizică, termodinamică, cultură generală....