Cuprins:
Dacă atunci când amenajezi bucătăria te gândești la mobilă și accesorii potrivite, din grabă ori neatenție, iată ce lucruri nu trebuie să lași în bucătărie.
Lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucărărie
Medicamente
Chiar dacă petreci mult timp aici, nu păstra medicamentele la îndemână într-un sertar în bucătărie. Medicamentele trebuie să fie păstrate într-un spațiu optim pentru a nu-și pierde proprietățile, iar bucătăria poate fi locul în care se formează aburi sau condens, în funcție de anotimp.
Detergenți sau produse de curățenie
Chiar dacă sunt detergenți pentru curățarea bucătăriei sau casei, aceștia nu ar trebui să stea aproape de bucătărie sau aproape de proviziile de alimente, de veselă sau tacâmuri. Optează pentru păstrarea lor într-un dulap din baie, balcon sau unde spațiul îți permite, cât mai departe de bucătărie.
Alimente descoperite păstrate necorespunzător
Chiar dacă sunt alimente sau ingrediente pe care le folosești pentru gătit precum condimente, orez, zahăr sau paste, nu le păstra fără cutie sau capac. Acestea pot absorbi umezeala din bucătărie și își pot schimba gustul.
Nici alimentele proaspete precum cartofii sau ceapa nu ar trebui depozitate într-un spațiu, într-un sertar din bucătărie închis, unde s-ar putea forma mucegaiul. Cel mai bine alimentele proaspete se păstrează într-un spațiu aerisit, răcoros și întunecat.
Obiecte inflamabile sau periculoase
Nu depozita în bucătărie obiecte ce pot provoca un pericol dacă se află în apropierea țevilor de apă sau în apropierea focului de la aragaz. În bucătărie pot exista diferite scurgeri, care pot provoca daune majore, dacă există elemente ce pot intensifica un pericol.
Nu păstra obiecte din metal sub chiuveta din bucătărie
Sub chiuvetă, deseori, sunt poziționate și diferite țevi și pot exista scurgeri, așa că dacă vei depozita unelte din metal, acestea pot rugini din cauza umidității. Depozitează-le în zine uscate, departe de umiditate.
Ce nu trebuie să ții în bucătărie – vesela din cristal sau porțelan
Paharele din cristal sau vesela din porțelan trebuie manevrate cu grijă, iar dacă le vei păstra pe toate în bucătărie, la îndemână, riști să le spargi ori să le atingi cu diferite obiecte pe care le manevrezi în grabă.
Păstrează vesela mai pretențioasă într-un dulap acoperit poate chiar în living sau în zona de luat masa.
Electrocasnice pe care nu le folosești des
Electrocasnice precum râșniță de cafea, robot de bucătărie, storcător de fructe sau blender, nu le vei folosi zilnic, însă îți pot ocupa mult spațiu dacă alegi să le păstrezi în bucătărie. Nu le ține la vedere, pe blatul de bucătărie, ci depozitează-le într-un loc unde ai acces ușor și rapid.
Lucruri pe care nu trebuie să le ții în bucătărie – accesorii sau obiecte decorative
Chiar dacă le pui cu scop decorativ, multe dintre ele îți pot încărca spațiul, ba chiar pot deveni incomode în anumite momente, mai ales atunci când gătești și te lovești de ele. Asigură-te că le poziționezi în locurile potrivite, dar și că nu încarci spațiul, din punct de vedere vizual, cu prea multe accesorii deocrative.
Lucruri care nu trebuie să îți lipsească dintr-o bucătărie
Electrocasnice incorporabile
Pe lângă design-ul elegant, deoarece se completează perfect cu mobilierul, electrocasnicele incorporabile îți vor minimiza și spațiul util al încăperii. În felul acesta, vei obține o bucătărie cu un aspect continuu, natural și uniform, în care vei alege, după bunul plac, elementele de accent și culoare.
Lumină suficientă
Chiar dacă ai norocul să ai o încăpere care dispune de lumină naturală din plin, luminează bucătăria și cu multe becuri care îți furnizează lumină caldă și care te ajută să uniformizezi spațiul. Atenție, însă, să nu alegi tonuri diferite de lumină, o lumină caldă și alta rece, optează pentru o lumină neutră, sau caldă în întreg spațiul.
Spații de depozitare
Așa cum spuneam, bucătăria este locul în care se adună întreaga familie, așa că este important să ai și un spațiu de depozitare generos. Dacă încăperea îți permite, realizează dulapurile până la înălțimea tavanului, iar în felul acesta vei avea un spațiu util de depozitare pentru toate accesoriile din bucătărie.
Cât mai multe prize în bucătărie
Poate un accesoriu la care nu te gândești atât de bine în momentul amenajării. Însă, prizele sunt esențiale în bucătărie, mai ales că vei utiliza o serie de electrocasnice precum espressor, blender, prăjitor de pâine, storcător de fructe, iar toate acestea au nevoie de priză pentru a funcționa.
De asemenea, este important ca sistemul electric să susțină toate electrocasnicele, așa că asigură-te că le vei cupla corect, după caz.
Hotă performantă
Hota trebuie aleasă în funcție de nivelul de absorbție, pentru a te asigura că este și utilă spațiului. Astfel, pe lângă un design armonios, care să se integreze în design-ul bucătăriei, asigură-te că alegi și o hotă performantă care să facă față mirosurilor din bucătărie.
Așadar, acordă atenție amenajării spațiului comun al casei, dar și depozitării obiectelor. În felul acesta, vei elimina orice sursă de pericol.
Sursă info: bestlifeonline.com
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Ce nu trebuie să faci imediat după ce mănânci