De Camelia Diaconu,

Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete – trucuri utile

  • Folosește pentru zacusca de vinete doar legume proaspete, în felul acesta gustul lor se va păstra pentru toată perioada iernii. Pune în rețeta de zacuscă vinete cu puține semințe, ceapă dulce, gogoșari bine crescuți, roșii și ardei crescuți în grădină;
  • Înainte de a pregăti zacusca, coace bine toate legumele și curăță-le de coajă și semințe;
  • Pentru că se folosește o cantitate mare de ceapă, toacă toată ceapa din timp și las-o să se scurgă într-o sită;
  • Pentru a se păstra aroma condimentelor cât mai mult timp, adaugă mirodeniile spre sfârșit;
  • Cele mai potrivite condimente pentru zacuscă sunt piperul, sarea, cimbrul și dafinul;
  • Vei știi că zacusca este gata atunci când uleiul iese la suprafață.
Zacuscă de vinete - rețete de zacuscă cu vinete și legume
Zacuscă de vinete – rețete de zacuscă cu vinete și legume

Rețete de zacuscă cu vinete – cele mai bune rețete de încercat

Rețetă tradițională pentru zacuscă de vinete

Ingrediente pentru zacuscă de vinete tradițională

  • 2 kg vinete;
  • 500 g gogoșari;
  • 500 g ceapă;
  • un litru suc de roșii;
  • 350 ml ulei;
  • o lingură zahăr;
  • sare;
  • piper;
  • foi de dafin.

Mod de preparare zacuscă de vinete tradițională

Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari.Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează.Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească.

Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută. Se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.

Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro

Rețetă zacuscă de vinete și ardei

Ingrediente zacuscă de vinete și ardei:

  • 3 kg vinete;
  • 1 kg ardei gras;
  • 2 kg gogosari;
  • 1 kg ceapa;
  • 700 ml ulei;
  • 1 litru suc de rosii;
  • 2 linguri miere;
  • 1 linguriță boabe de piper;
  • 2 foi dafin;
  • sare.

Mod de preparare zacuscă de vinete și ardei

Se pun la copt vinetele, ardeii și gogoșarii. Se curăţă apoi de pieliţa arsă, de seminţe și filamente și vinetele se lasă la scurs. Apoi, toate se toacă la cuţit.În ulei, se pune ceapa tocată mărunt, trecută prin răzătoare sau tăiată la robot. După ce s-a înmuiat puţin, se adaugă legumele coapte și tăiate.

Se adaugă sucul de roșii, foile de dafin și piperul. Se lasă la fiert în jur de 50 de minute pâna scade bine, după care se potrivește de sare și se adaugă mierea. Zacusca se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se întorc cu gura în jos, lăsându-le să se răcească.
Sursă rețetă: Unica.ro

Rețetă zacuscă de vinete cu dovlecei

Ingrediente zacuscă de vinete cu dovlecei

  • 2 kg vinete;
  • un kg dovlecei;
  • un kg ardei gras;
  • 1,5 kg roșii;
  • 5 cepe uscate;
  • 300 ml ulei;
  • 2 fire țelină;
  • sare;
  • piper

Mod de preparare zacuscă de vinete cu dovlecei

Se pune ceapa curățată și tăiată mărunt la călit în ulei. Se presară cu sare. Se adaugă ardeii, spălați și curățați de semințe și tăiați mai mare și se călesc și ei 10 minute. Se pun dovleceii și vinetele tăiate cuburi și apoi roșiile date pe răzătoare. Se lasă pe foc 30 de minute, se pun în borcane, se pun capace, se învelesc apoi în ziare și se mai fierb 30 de minute, la foc mic, în apă care să le acopere aproximativ trei sferturi.

Zacuscă de vinete - rețete de zacuscă cu vinete și legume
Zacuscă de vinete – rețete de zacuscă cu vinete și legume

Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro

Rețetă zacuscă cu vinete

Ingrediente zacuscă cu vinete

  • 6 vinete medii
  • 12 catei usturoi
  • 8 roșii mari
  • 10 ardei
  • 7 morcovi
  • 3 cepe medii
  • 1-2 ardei iuți
  • 2 lingurițe sare
  • 200 g zahăr
  • 60 ml oțet
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare zacuscă cu vinete

Se curăță vinetele de coajă, se taie cuburi și se presară cu sare. Se lasă deoparte și, între timp, se mixează roșiile cu usturoiul și ardeii iuți. Se adaugă zahăr, oțet și o linguriță cu sare. Vinetele se șterg bine de zeama lăsată și se prajesc 2 minute în ulei încins. Se scot pe șervete de hârtie.
Într-o cratiță încăpătoare se pun aproximativ 120-150 ml ulei și, când e bine încins, se adaugă ceapa tăiată. Se lasă 3-4 minute. Se adaugă ardeii grași și morcovii tăiați cuburi și se lasă 5-6 minute. Se adaugă apoi sosul de roșii, se amestecă și se lasă să ajungă la punctul de fierbere. Se pun vinetele și se lasă 10 minute să fiarbă. Se gustă de sare. Se repartizează în borcane, se pun capace și se fierb 10 minute în baie de apa.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Rețetă zacuscă de vinete cu ciuperci

Ingrediente zacuscă de vinete cu ciuperci

  • 2 kg vinete;
  • 1 kg ceapă;
  • 1 kg ardei capia roșu;
  • 1 kg ciuperci champignon;
  • 300 ml ulei;
  • pastă de roșii;
  • o lingură piper boabe;
  • 3-4 foi de dafin;
  • sare.

Mod de preparare zacuscă de vinete cu ciuperci

Vinetele împreună cu ardeii capia se coc pe plita încinsă ori direct pe ochiul aragazului, după care se curăță și se lasă să se scurgă.
Între timp, se curăță și se taie ceapa și se pune la călit în uleiul încins, până se aurește. Vinetele și ardeii se toacă cubulețe, iar ciupercile se taie feliuțe subțiri și se adaugă toate peste ceapa călită.
Se adaugă pasta de roșii, sare, piper și foi de dafin și se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore. Zacusa trebuie amestecată din când în când pentru a nu se lipi de vas.
Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele acoperite până a doua zi.

Rețetă zacuscă de vinete cu morcovi

Ingrediente pentru zacusca de vinete cu morcovi

  • 5 kg vinete;
  • 1 kg morcovi;
  • 5 kg gogoșari;
  • 2 kg ceapă;
  • 1 litru bulion;
  • 1 l ulei;
  • sare;
  • piper;
  • foi de dafin.

Mod de preparare zacuscă de vinete cu morcovi

Spală toate legumele, iar morcovii pune-i la fiert în apă cu sare. Se pun vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului și se lasă la scurs. După ce vinetele s-au scurs, se toacă mărunt. Când morcovii sunt bine fierți se toacă mărunt în blender sau mașina de tocat. Într-un vas se adaugă 500 ml de ulei și se pune ceapa la călit. Într-un alt vas se pune restul de ulei, 500 ml și se adaugă gogoșarii la călit. Când ceapa este bine călită se pune peste gogoșari și se adaugă bulionul, vinetele și morcovii. Zacusca se lasă la fiert pentru 2 ore la foc mic, iar spre final se adaugă foile de dafin, sare și piper după gust. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele acoperite până a doua zi.

Rețetă zacuscă de fasole

Ingrediente pentru zacuscă de fasole

  • 1 kg fasole boabe;
  • 1 kg ceapă;
  • 500 gr morcov;
  • 1 kg ardei capia;
  • 2 kg de roșii;
  • o linguriță de cimbru uscat;
  • frunze de dafin;
  • 1 litru ulei;
  • o cană bulion;
  • căței de usturoi;
  • sare;

Mod de preparare zacuscă cu fasole

Se spală și se curăță fasolea și se pune la fiert pentru aproximativ 30 de minute, după care se scurge și se clătește și se pune din nou pe foc împreună cu ceapa și frunzele de dafin. După ce fasolea este bine fiartă, se scoate dafinul, se scurge zeama și se lasă la răcit. Când s-a răcit, se pasează boabele de fasole cu blenderul vertical.
Într-un vas se pune uleiul la încins și se adaugă legumele tăiate cubulețe sau trecute prin mașina de tocat călit (ceapa, morcovii, ardeii, usturoiul pisat). Se lasă pe foc până când compoziția începe să scadă, dar se amestecă des pentru a nu se prinde compoziția de fundul vasului, iar mai târziu se adaugă bulionul și roșiile fără semințe. Se mai fierbe compoziția pentru aproximativ 30 de minute, după care se adaugă fasolea, cimbrul, sare și piper după gust.
După ce compoziția este perfect omogenizată, se pune vasul la cuptor pentru o oră. Când zacusca cu fasole este gata, se pune în borcane curate, se pun capacele și se lasă într-un vas cu apă pentru a fierbe încă 40 de minute. Borcanele de zacuscă se lasă să se răcească până a doua zi, după care se depozitează în cămară.

Zacuscă de vinete cu fasole. Borcan de zacuscă de vinete cu fasole
Zacuscă de vinete cu fasole

Tu ce rețete de zacuscă de vinete ai încercat? Care este rețeta preferată?

Sursă foto: www.123rf.com

Citeşte şi:

Rețete de fasole cu ciolan

Compoturi rapide pentru iarnă

Serena Williams - Maria Sharapova, meciul șoc de la US Open. „Nu voi mai pierde vreodată în fața acelei ticăloase!”
GSP.RO

Serena Williams - Maria Sharapova, meciul șoc de la US Open. „Nu voi mai pierde vreodată în fața acelei ticăloase!”