Ingrediente:
Carnea
- Un file de muşchi de vită întreg, de peste 2 kilograme compact, legat la distanţă de 7 centimetri şi înnodat în partea inferioară
- 2 linguri de sare grunjoasă
Ingrediente pentru sos
- Supă de vită – simplă, făcută în casă
- 1 cană de vin roşu
- 1 linguriţă de piper negru, pisat mare
- 1 crenguţă de rozmarin proaspăt
- 1 linguri de brandy sau coniac
- ¼ cană de haşme, tăiat mărunt
- 4 linguri de unt nesărat, tăiat.
Ingrediente pentru friptură
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de piper negru boabe pisat mare
Mod de preparare:
Pentru friptură:
Presăraţi sare peste toată carnea. Puneţi carnea pe un grilaj peste care aţi pus o foaie de hârtie de gătit. Lăsaţi-o descoperită la frigider timp de 24-36 ore.
Pentru sos
Luaţi o cratiţă mare şi puneţi-o la foc mediu. Topiţi untul în tigaie şi adăugaţi haşmele şi amestecaţi timp de 3 minute până se înmoaie. Completaţi cu rozmarin, piper negru şi cu coniac. Gătiţi timp de un minut sau până nu mai rămâne niciun pic de lichid. Adăugaţi vinul şi lăsaţi până fierbe. Adăugaţi şi supă şi fierbeţi timp de 20 de minute, sau până ce lichidul se reduce cantitatea de o cană şi jumătate. Scurgeţi totul într-o cratiţă de dimensiuni medii printr-o sită şi presaţi bucăţile solide pentru a scoate lichidul din ele pe cât posibil. Aruncaţi resturile din sită.
Pentru friptură
Lăsaţi carnea la temperatura camerei timp de o oră înainte de a o pregăti. Preîncălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius şi puneţi grătarul cuptorului la nivelul mijlociu. Frecaţi carnea cu ulei peste tot şi condimentaţi cu piper negru. Puneţi carnea pe grătar şi lăsaţi-o timp de 30 de minte. Scoateţi-o din cuptor şi aşteptaţi timp de alte 15 minute.
Fierbeţi sosul. Amestecaţi apoi în el restul de unt şi asezonaţi-l cu sare şi piper după gust.
Tăiaţi sfoara cu care aţi legat carnea şi crestaţi fileul din loc în loc. Aranjaţi-l pe un platou, adăugaţi sosul şi serviţi-l la masă.
Sugestii: Este indicat să săraţi carnea în avans pentru că îi sporeşte gustul şi pentru că se va rumeni mai frumos la cuptor.
Sursa: Filet Mignon at the Roast