Supa de oase este una dintre cele mai bogate surse de nutrienţi: o mare varietate de minerale, într-o formă uşor de absorbit (foarte mulţi oameni suferă de dezechilibre minerale şi carenţe din cauza alimentaţiei preponderent industriale şi a degradării solului). Aceasta mai conţine colagen şi alţi agenţi antiîmbătrânire, nutrienţi care ajută articulaţiile, pielea, părul şi întregul organism.
La ce e bună
Unii cercetători afirmă că proteinele din colagen compensează efectele cancerigene ale cărnii musculare.
Supa de oase este recunoscută pentru rolul ei de a vindeca mucoasa intestinală. Se ştie că alimentaţia modernă este inflamatorie şi că mulţi oameni au probleme intestinale. Este bună şi pentru cei care au intoleranţă la gluten (boala celiacă) sau care consumă mult gluten.
Sunt în curs cercetări privind rolul supei de oase în tratarea bolilor autoimune. Se ştie că cele mai multe boli autoimune încep cu problemele din intestin, iar permeabilitatea acestuia este una dintre cele mai frecvente atacuri autoimune din corp, fiindcă există pierderi de substanţe străine din intestin în fluxul sangvin.
În plus, supa de oase este bună şi pentru sistemul imunitar, pentru buna funcţionare a creierului şi a memoriei, împotriva stresului, împotriva frigului. Ajută chiar şi la reducerea celulitei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4436e0f76debefa41dc74564dac1d55e.jpg)
Cum se consumă
Poţi bea zilnic o ceaşcă de supă de oase sau să o foloseşti ca bază pentru anumite feluri de mâncare sau pentru asezonarea legumelor.
După ce ai pregătit-o (din oase special cumpărate sau din oasele care-ţi rămân la masă şi care dau un gust bun supei), o poţi conserva la rece sau o poţi congela timp de 6 luni, în borcane sau cutii ermetice. O poţi pune în tava de cuburi de gheaţă şi când ai nevoie, poţi adauga unul sau două cuburi în mâncare.
Două reţete de supă de oase
Supa de oase se poate face din oase de vită, de oaie, de pasăre, fie amestecate, fie doar dintr-un singur tip. De la pasăre se pot folosi capul şi ghearele care au mult colagen. Iată două reţete: una din vită şi pasăre şi alta din pui.
Vită cu pasăre
Ingrediente: 1,300-1,500 kg os de vită, cartilagii, oase de pui sau de curcan. Mai poţi folosi cozi de vită, gheare de pui; 1-2 linguri de oţet de mere (ajută la extragerea mineralelor din oase), 4-5 linguri de apă, 4 tulpini de ţelină sau o rădăcină, 4 morcovi necurăţaţi de coajă, 3 cepe necurăţate, pătrunjel, usturoi, sare de mare, piper boabe.
Preparare: pune toate oasele într-o oală mare. Adaugă apă şi oţetul, până le acoperi complet. Lasă oala deoparte pentru ca oţetul să acţioneze asupra oaselor. Apoi, adaugă morcovii, ceapa, şi ţelina, iar după ce dă în fiert, micşorează focul. Acum poţi aduna şi spuma. Trebuie lăsată pe foc foarte mic 12 ore. Cu cât fierbe mai mult, cu atât se extrag mai bine toţi nutrienţii şi colagenul. Dacă e nevoie se mai adaugă apă, cât să acopere oasele. Când mai sunt doar 30 de minute de fiert, adaugă pătrunjelul, usturoiul, un vârf de sare şi câteva boabe de pieper. După ce a fiert, se lasă să se răcească, apoi se strecoară ca să rămână doar zeama. Adaugă sare dacă mai trebuie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0102de469f35884f54ac1170694613cd.jpg)
Supă din oase de pui
Ingrediente: 3 l de apă, o carcasă depui de fermă cu cap şi gheare, 3 morcovi mari, 3 tulpini de ţelină cu tot cu frunze, o ceapă, verdeţuri aromate după gust, 2 linguri oţet de mere, o lingură de sare
Preparare: pune apa şi oţetul într-o oală mare. Adaugă carcasa de pui cu capul şi ghearele. Taie în bucăţi mari morcovii, ţelina şi ceapa şi adaugă-le după ce ai spumuit carnea. Mai lasă cam o oră, scoate oasele, curăţă eventualele bucăţi de carne rămase şi adaugă-le din nou în oală. Pune apoi sarea şi plantele aromatice şi redu focul la minimum şi lasă să fiarbă 10-12 ore, sau mai mult, verificând mereu nivelul apei. Apoi se strecoară totul, se răceşte, se degresează şi se păstrează la rece sau la congelator.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_bdb8aa688f9594d1883724f7c5b83c99.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_38b820998ed12974b30b56880eb11cf3.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_64ad0f8dc7d68ba3d3a89fd7df531743.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_7f6dcb219039fd25cb7c13002cf6495b.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_3f0cb0e2d9eab9e74d568bd5e4099da3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_b32ac7fa1d7535f190dbb7a04323feb6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_63a637b3cfbe8bfab8c3d9a42951ac0a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_5d1e3361c989b00593fe24d6384b4cec.jpg)