Domnul Mihai Aniței este președintele Consiliului de Administrație al Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian – Romatsa.
Nu are nimic în bănci, doar datorii de vreo 130.000 de euro. Nu mașină, nu lucruri de valoare – doar două spații comerciale micuțe, declarate depozite, în Tulcea, cumpărate din 2001 și un teren într-un sat din Tulcea, din 2005.
Asta, deși domnul Aniței a avut niște poziții incredibile, începându-și cariera în 1995 direct pe poziția de mână dreaptă a directorului general al Plastilex SA (industria plasticului) și apoi, după numai 3 ani, a devenit managerul general al unei afaceri uriașe în industria zahărului, afacere legată, desigur, de privatizările foarte dubioase ale fabricilor de zahăr de la sfârșitul anilor 90.
În momentul în care a devenit director general acolo, 1998, era absolvent de facultate de mecanică (1995), cu experiență zero în industria zahărului. În 1996 începuse și un masterat în administrarea afacerilor, management și operațiuni, pe care l-a finalizat în 2001, potrivit CV-ului.
În 2002, pleacă pe poziția de manager general la Ductil Steel (a rezultat ca urmare a privatizării cu cântec a fabricii de sârmă de la Buzău) într-un domeniu unde iarăși are zero experiență.
Câțiva ani acolo și devine consultant pentru o firmă destul de ciudată și apoi brusc din nou director și membru în comitetul de conducere în industria materialelor de construcții – alt domeniu în care la momentul angajării nu avea nicio experiență.
Cariera lui incredibilă continuă cu câteva luni în care este manager general la Swarom (parte a grupului Swarowski) și apoi devine managerul general pe România și Ucraina al unei firme de produse de plastic.
De la plastic și sârmă, la îngrășăminte agricole
În iunie 2012 devine, incredibil, managerul general la Azomureș și peste numai două luni, președintele comitetului european pe agricultură și fertilizatori, deși are zero experiență și în acest domeniu. Azomureș este, în perioada în care domnia sa va fi manager general, unul dintre cei mai mari poluatori din țară.
Într-o logică demnă de filmele cu James Bond, domnul Aniței Mihai este numit într-o sinecură a statului, în august 2014, la cel mai mare terminal românesc care se ocupă de importul și exportul de produse petroliere, un alt domeniu în care avea zero experiență în momentul numirii.
În CV-ul dumnealui, numirea apare abia din 2016. În 2013, domnul Aniței făcea peste 5.000 de euro net pe lună, adică un salariu cu mult peste salariul președintelui României.
Este primul și ultimul an în care își declară transparent veniturile, în următoarele declarații de avere a ascuns suma încasată. Așa arată declarația pe anul următor.
Considerând sinecurile, consultanțele și afacerile imobiliare, domnul Aniței nu prea avea cum să nu primească mai puțin de 100.000 de euro pe an.
Nu își declară nici măcar banii primiți de la consiliul de supraveghere de la Hidroelectrica, deși conform CV-ului domniei sale a fost acolo pentru un an și jumătate.
Nici declarațiile de avere din 2017 și nici din 2018 nu includ sumele de bani primite de la Hidroelectrica. Am mai arătat în materiale publicate anterior în Libertatea că sectorul nostru energetic este înțesat de oamenii serviciilor secrete, urmașele fostei Securități.
Nuclearelectrica, următoarea sinecură
Dacă este să ne luăm după CV-ul domnului Mihai Aniței publicat de Nuclearelectrica (următoarea sinecură unde a ajuns cu zero experiență în domeniu și de unde domnul Aniței încasa cel mai probabil în jur de 75.000 de lei pe an), în 2017, pe lângă cealaltă sinecură de la Hidroelectrica, conducea și cel mai mare combinat de îngrășăminte chimice din România, era directorul unei alte organizații, președintele unui comitet director foarte important la nivel european și membru CA în alte două afaceri uriașe.
În 2018, în timp ce este șeful Azomureș, domnul Aniței mai încasează și 71.369 de lei dintr-o consultanță, 32.560 de lei din afacerea imobiliară și 78.494 de lei din sinecura de la stat. Adică, peste 182.000 de lei în plus la salariul de multe mii de euro pe lună de la Azomureș.
Aterizează la Romatsa
În 2020, domnul Aniței a încasat doar de la sinecura de la stat 126.561 de lei. Este acum directorul pe țară al companiei Ameropa, o multinațională care deține combinatul chimic din Târgu Mureș, așa că a primit de la stat și poziția de președinte al Consiliului de Administrație de la Romatsa, alt domeniu unde are zero experiență și de unde va primi probabil alte câteva mii de euro pe lună.
Oricum, cele două CV-uri comparate, cel de la Romatsa și cel de la Nuclearelectrica, demonstrează câteva discrepanțe grave, care firesc au fost ignorate de prea onoratul minister care l-a procopsit cu această numire.
Repet, conform declarațiilor de avere din 2013 până acum nu a fost niciun an în care domnul Aniței să aibă mai mult de 5.000 de euro în conturi sau să dețină bunuri care să depășească această valoare. Nu are mașină și locuiește în gazdă sau cu mătușa Tamara, căci nu deține pe numele său niciun apartament.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!