Anunțul a fost făcut în cadrul festiv, cu mascați, saci de rafie și multe microfoane, camere și aparate de fotografiat.
Șeful DIICOT jubila.
Conform spuselor sale, capturarea drogurilor era rezultatul unei ample acțiuni criminalistice întreprinse de către procurori, în colaborare cu polițiștii și cu polițiștii de frontieră. Numai că nu era deloc adevărat.
DIICOT capturase, de fapt, o tonă de droguri dintr-o barcă ce se răsturnase pe plaja de la Sfântu Gheorghe. Drogurile fuseseră descoperite de către un localnic, în dimineața zilei de 22 martie, iar acesta își sunase fiul, unul dintre cei doi angajați ai postului de Poliție din Sfântu Gheorghe.
Câteva zile mai târziu, au fost arestați doi cetățeni sârbi, acuzați de trafic de droguri de mare risc. G4Media a obținut rechizitoriul întocmit de către DIICOT Tulcea și l-a pus la dispoziția publicului.
Ei bine, așa cum s-a scris și la momentul acela, cei doi cetățeni sârbi au fost depistați nu de către poliție sau de către procurori, ci de către doi paznici ai unei firme de construcții, care, pe 21 martie, au sesizat o activitate suspectă în parcarea firmei și doi cetățeni care tot mutau niște saci de rafie dintr-o dubă în niște tiruri și înapoi.
Unul dintre paznici a găsit, mai târziu, cheile dubei, a deschis-o, a luat dintr-un sac de rafie un pachet cu un kilogram de cocaină și l-a predat Poliției. Aceasta este ampla activitate criminalistică anterioară arestării celor doi sârbi.
Mai mult, din întreaga cantitate de droguri din cei 30 de saci de rafie (tot încă o tonă) autoritățile nu se află decât în posesia pachetului predat de către paznici. Pentru că, deși i-au arestat pe sârbi, drogurile nu au fost găsite. Din cantitatea estimată la încă aproape o tonă, competentele noastre autorități au indisponibilizat un kilogram. Superperformanță.
Iar datele procurorilor tot nu se pupă cu informațiile obținute de la fața locului de către ziariști.
Drogurile pierdute de către polițiști și procurori au ajuns în apropierea municipiului Tulcea pe data de 20 martie și apoi în parcarea firmei respective pe 21 martie.
Barca eșuată, cu încă o tonă de droguri la bord, a fost găsită pe 22 martie.
Tot pe 22 martie, martori din Sfântu Gheorghe au văzut încă o barcă, identică cu cea eșuată, încărcată până la refuz, care a reușit să intre pe Dunăre din mare și a urcat în amonte, pierzându-i-se urma. Dat fiind modelul bărcii și gradul de încărcare observat de martori, o estimare decentă ne spune că în România a mai intrat, pe 22 martie, încă o tonă de cocaină. Despre care autoritățile nu suflă o vorbă.
Barca ce a reușit să scape pe Dunăre avea la bord cinci persoane, români și spanioli. Doi dintre ei stătuseră în Sfântu Gheorghe mai multe zile și au dispărut imediat după eșuarea primei bărci cu cocaină.
Avem, în acest moment, o tonă de cocaină confiscată din eroare și două tone de cocaină care au intrat în România și nu au mai fost găsite.
Arestați și acuzați pentru traficarea acestei cantități de droguri sunt, deocamdată, doi cetățeni sârbi, care nu erau altceva decât cărăușii, șoferii tirurilor care urmau să transporte cocaina mai departe.
Dacă nici asta nu este performanță profesională și competență, atunci nu știm cum se poate numi fenomenul prin care îți trec pe sub nas două tone de droguri de mare risc, iar tu ești mândru că ai arestat doi cărăuși, cel mai puțin importante personaje din tot lanțul de traficanți…
Foto imagine generala / Inquam Photos / Octav Ganea