UPDATE. Laura Codruța Kövesi, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, de pe libertatea.ro: „Deci nu cred că eu trebuie să… fiu… dacă pot să spun așa… că numirea mea a fost influențată politic, pentru că acest lucru nu este adevărat…“.
Dan Barna, președintele USR (partid politic): „Delegația USR-PLUS a avut un rol decisiv în obținerea unui vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre pentru nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror-șef european“.
Doamnă, vă contrazic „experții din comisia tehnică“ a USR +PLUS și a Renew Europe.
După ce Consiliul Uniunii Europene i-a respins în repetate rânduri candidatura solitară la șefia Parchetului European, astăzi, 17 dintre cei 22 de ambasadori la UE care au aderat la această instituție încă în formare au votat-o pe Laura Codruța Kövesi pentru poziția de șef al Parchetului European.
Așadar, Consiliul UE și-a schimbat punctul de vedere într-un mod radical.
Dar ce s-o fi întâmplat, de s-au dat lucrurile peste cap în acest hal? Să fi devenit doamna Kövesi mult mai competentă peste noapte? Să fi scris în ultimele luni câteva lucrări de excepție, poate chiar o nouă teză de doctorat, în care să fi plagit, ca de obicei, în mod rezonabil, nu mai mai mult de 4%?
Nu, nu asta s-a întâmplat. Negocierile politice au făcut posibilă această răsturnare de situație. Și iată cum tot politicul decide cariera doamnei Kövesi pentru următorii ani.
Laura Codruța Kövesi nu este nici pe departe un profesionist cu rezultate senzaționale ca procuror. Este însă o plămădeală de PR, jocuri de culise, dublu standard și un praf de dispreț pentru democrație. Modul în care a colaborat și în care s-a agățat de colaborarea neconstituțională cu un serviciu secret pentru a-și înfunda adversarii vorbește despre acest dispreț. Despre celelalte vorbește întreaga sa activitate ca procuror general și, mai apoi, ca procuror-șef al DNA.
Când a numit-o șefă la Parchetul General, Traian Băsescu vorbea, mândru, despre principalele calități ale doamnei: este femeie, înaltă și a jucat baschet. E suficient pentru a-i încredința cuiva conducerea tuturor procurorilor din țară, nu?
Din fericire, Constituția nu i-a permis lui Traian Băsescu să adaste în funcția de președinte mai mult de zece ani. Altfel, probabil că facultățile de drept ar fi fost asaltate de jucătoare de baschet, convinse că, la un momentdat, vor ajunge procuror general.
În cei șase ani petrecuți la Parchetul General, ca șefă, doamna Kövesi a ratat pe deplin finalizarea celor două dosare-mamut care trenau din 1990: dosarul revoluției și cel al mineriadei din iunie 1990. Probabil o altă calitate care a îndreptățit numirea sa la șefia DNA.
La DNA s-a dezlănțuit, cu adevărat, mașinăria de PR care a făcut din LCK o zeiță a statului de drept. An de an, subordonații doamnei s-au jucat cu procentul achitărilor în procesele DNA atât de amețitor, încât Parchetul anticorupție din România părea cel mai eficient din lume.
Ce nu s-a spus atunci este că răsunătoarele condamnări din mandatele doamnei LCK au venit în dosare întocmite pe vremea când DNA era condusă de către Daniel Morar. Când s-a ajuns, în instanțe, la dosarele întocmite în timpul doamnei Kövesi, s-a ajuns de la 10-12% achitări într-un an la 36,3% achitări în ultimul an de mandat al doamnei. Catastrofal.
Pentru a-și masca eșecul, doamna Kövesi a schimbat, peste noapte, procedura de calcul, încălcând o hotărâre a plenului CSM, și a mințit senină, chiar și în plenul Parlamentului European, spunând că au fost doar 13% achitări în anul cu pricina. Repet: calculând complet altfel decât calculase până atunci, când cifrele îi erau favorabile.
S-a sărbătorit astăzi succesul doamnei. S-o fi băut și șampanie, o mai fi tăiat cineva vreun porc pe la vilele conspirative ale SRI. Dar dacă nu e nimic de sărbătorit? Dacă nu este o victorie, ci sunt mugurii unor viitoare scandaluri. Căci poți ameți presa din România, îți poți ameți fedaynii locali, dar este mult mai greu să minți presa din Vestul Europei. Sau, dacă o faci, să dormi liniștit, gândindu-te că nu se va prinde nimeni.