Arbitrul englez Howard Webb a arătat nu mai puţin de 14 cartonaşe galbene şi unul roşu în finala Campionatului Mondial, dintre Olanda şi Spania.
La scorul de 0-0, De Jong (dreapta) a avut o intrare de K1 la spaniolul Xabi Alonso. În loc să-l elimine, arbitrul i-a arătat doar “galben” olandezului
Cele 14 cartonaşe galbene şi unul roşu au transformat finala Olanda – Spania în cel mai dur ultim act din istoria Campionatului Mondial. Batavii au fost sancţionaţi de nouă ori de arbitrul Howard Webb, care a sfârşit prin a-l elimina pe fundaşul John Heitinga, pentru cumul de “galbene”, iar ibericii au fost avertizaţi de cinci ori.
În încercarea de a prinde balonul urmărit de olandezul Van Persie (în portocaliu), Casillas (la minge) s-a ciocnit violent cu Puyol (numărul 5), coechipierul lui
Din 1966, anul în care au fost utilizate pentru prima oară cartonaşele, în nici o altă finală nu au fost arătate atât de multe avertismente: 1 galben (1966), 2 galbene (1970 şi 2002), 4 galbene (1974, 1978 şi 1994), 5 galbene (1982), 6 galbene (1986), 3 galbene şi 2 roşii (1990), 5 galbene şi 1 roşu (1998), 4 galbene şi 1 roşu (2006).
Pedro (dreapta) şi De Jong, într-unul din duelurile obişnuite ale finalei
Ramos a avut şi el un duel special cu olandezul Kuyt
Zidane, bătăuşul din 2006
Acum patru ani, la finala dintre Italia şi Franţa, arbitrul a fost neiertător cu vedetele. În minutul 110, la scorul de 1-1, francezul Zinedine Zidane şi-a pierdut cumpătul şi l-a lovit cu capul în piept pe italianul Marco Materazzi, care adresase injurii repetate la adresa adversarului. Lipsiţi de aportul lui “Zizou”, care a fost eliminat, francezii au pierdut la penalty-uri (3-5).
Zidane (în alb) îl loveşte pe Materazzi cu capul (stânga) în piept şi e eliminat de arbitru (dreapta)
64 de morţi în ziua meciului!
64 de oameni au murit în Kampala, capitala statului Uganda, în timp ce se uitau la finala Campionatului Mondial, în urma unor atentate teroriste puse la cale de organizaţia extremistă somaleză Al-Shabab. Cel mai sângeros atac s-a produs la un club de rugby, unde oamenii urmăreau finala dintre Olanda şi Spania pe ecrane TV uriaşe. Cea de-a doua explozie a avut loc la un restaurant etiopian, unde au fost răniţi cel puţin trei americani, membri ai unui grup religios din Pennsylvania.
Superlativele Mondialului
Cel mai bun tânăr jucător: Thomas Müller (Germania/ Bayern München) 20 de ani
Golgheterul competiţiei: Thomas Müller (Germania/ Bayern München) – 5 goluri şi trei pase decisive. Sneijder, Villa şi Forlan au înscris tot câte 5 goluri.
Cel mai bun jucător al Campionatului Mondial: Diego Forlan (Uruguay/ Atletico Madrid), 31 de ani
Promisiune onorată
Selecţionerul Spaniei, Vicente del Bosque (foto), are un fiu, Alvaro, care suferă de sindromul Down. “Întotdeauna am visat să-mi cunosc idolii”, a spus Alvaro, fericit, la finalul meciului cu Olanda.
Vicente i-a promis fiului său înaintea turneului final că îl va lua în autocarul cu care va defila Spania după câştigarea trofeului.