Clubul Sportul Studențesc a sărbătorit, luni, 100 de ani de la constituire, prin Gala intitulată ”100 de ani de performanță”, în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din București, informează Agerpres.
Gabriela Mitroi, directorul clubului Sportul Studențesc, a mulțumit ”tuturor celor care au construit istoria de un veac a acestei grupări. Clubul Sportul Studențesc este mai mult decât o poveste frumoasă despre sport și performanță. Este o poveste despre tineri care caută și găsesc drumul în viață. La finalul acestei căutări, se găsește un sistem de valori, un mod de viață”.
”Sper ca Sportul Studențesc să mai trăiască încă un veac pentru a da și altora șansa de a cunoaște importanța sportului”, a subliniat fosta baschetbalistă.
Gheorghe Pătrașcu, secretar de stat la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, a arătat la rândul său: ”Mă uit în sală și văd multe personalități ale sportului românesc. Pot astfel să îmi dau seama ușor ce a însemnat istoria de un veac a acestui club universitar care a avut o mare importanță pentru promovarea disciplinelor sportive în rândul studenților”.
Prof. Dr. Arh. Barbu Emil Popescu, președintele clubului, a menționat: ”Ne aflăm în fața unei adevărate uzine a caracterelor. Cu emoție vreau să subliniez că toți sportivii care au evoluat sub emblema Sportului Studențesc au pus o parte din sufletul lor în acest club, care rămâne o valoare testamentară pentru generațiile viitoare”.
În continuare au fost premiați cu Trofeul ”100 de ani de performanță” reprezentanții secțiilor clubului Sportul Studențesc.
Clubul a fost înfiinţat pe 11 februarie 1916
La gala clubului bucureștean au participat Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, candidat la funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, foști campioni olimpici, mondiali și europeni, actuali performeri de la Sportul Studențesc și de la alte cluburi, președinți de federații, numeroși invitați.
Actul de naștere al Societății Sportive Universitare Sportul Studențesc București a fost semnat, conform monumentalei lucrări Palestrica, semnata de Constantin Kirițescu, la data de 11 februarie 1916. Primul președinte al clubului studențesc a fost nominalizat profesorul universitar doctor în matematici Traian Lalescu, iar primul secretar Octav Luchide.
Sportul Studențesc a avut, în decursul unui veac de performanță, următoarele secții: fotbal, rugby, volei, baschet, handbal, polo pe apa, hochei pe gheață, hochei pe iarba, natație, pentatlon modern, atletism, bob, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, oină, alpinism, dans sportiv, karate, badminton, tenis de câmp, tenis de masă, modelism, automobilism, kaiac-canoe, canotaj, yachting, baseball și softball, șah etc.
În momentul actual, Clubul Sportul Studențesc funcționează cu un număr de 12 secții sportive, rugby, baschet, polo pe apa, hochei pe gheață, tenis de câmp, badminton, dans sportiv, karate, baseball și softball, modelism, kaiac-canoe și yachting.
Pe 11 februarie, data la care s-au împlinit 100 de ani de existenţă a clubului, Libertatea a realizat interviuri cu Vasile Şiman şi Ionuţ Mazilu, patronul, respectiv antrenorul echipei de fotbal Sportul Studenţesc, care activează în prezent în liga a IV-a Bucureşti.