Organizaţia internaţională a jucătorilor profesionişti, FIFPro, a semnat astăzi un acord pe şase ani cu FIFA, pentru a monitoriza mai bine comportamentul cluburilor faţă de fotbalişti, conform site-ului FIFA.
FIFPro doreşte ca jucătorii să-şi poată rezilia contractul în orice moment, dacă nu sunt plătiţi pentru cel puţin două luni sau dacă nu sunt trataţi corespunzător. Până acum, jucătorii trebuiau să depună o plângere la TAS sau la federaţia din ţara respectivă. şi să aştepte soluţionarea cazului. O anchetă a FIFPro arată că în 2016, aproximativ 14.000 de jucători au primit salariile cu întârziere. Mai mult decât atât, o mare parte dintre ei au fost obligaţi să se antreneze separat de echipă, cei mai mulţi prin parcuri, pentru ca în final să-şi rezilieze contractele şi să renunţe la bani. Mai mult decât atât, jucătorii vor putea să ceară despăgubiri dacă vor considera că au fost trataţi necorespunzător. În prezent, jucătorii pot depune memoriu pentru a deveni liber de contract, dacă nu au fost plătiţi în ultimele trei luni.
„În timp ce cluburile din ligile importante îşi tratează foarte bine jucătorii, în celelalte campionate nu se întâmplă acest lucru. Există ţări în care drepturile angajaţilor sunt neglijate cu bună ştiinţă. De acum vom fi mai atenţi la nemulţumirile jucătorilor”, a spus preşedintele FIFPro, Philippe Piat, citat de BBC.
În urmă cu un an, Rhema Obed, fost junior al echipei Arsenal Londra, spunea că Rapid Bucureşti încă îi datorează peste 40.000 de lire, din contractul pe care l-a semnat în sezonul 2013-2014.
„Tocmai ce ajunsesem pentru un meci amical din pre-sezon, dar coechipierii mei erau în grevă şi ziceau că nu vor să joace până când nu sunt plătiţi. În primele trei luni, a trebuit să amân plata chiriei şi să apelez la economiile mele şi ale prietenei mele. Aşa am reuşit să trăiesc. Erau nişte clipe jenante, dar realitate dură. Făceam rost de mâncare de la mama unui coechipier. Fotbaliştii devin sclavi în România”, a declarat Obed.