Isi cere chiar scuze, intre doua telefoane primite in mai putin de zece secunde, pentru ca trebuie sa te primeasca intr-un cadru pe care nu-l simte inca aliatul sau, dar precizeaza ca in cateva zile totul se va schimba. Din toate punctele de vedere, caci de la 2 iulie noua echipa a ProSport isi intra in paine. Iar Cristian Topescu va fi capitanul echipajului. Adica omul care va trebui sa-si ghideze colegii in orice situatie si care, preluand eticheta, va fi ultimul care va parasi corabia.
Libertatea: Se va vorbi de marti despre ProSportul lui Ioanitoia si cel al lui Topescu. Sunteti pregatit pentru comparatie?
Cristian Topescu: Ma astept ca si cititorii sa faca asemenea comparatii. Cred ca e un punct de vedere gresit. Sa ma explic. Eu nu sunt un facator de ziare, asa cum e predecesorul meu. Si pe care-l consider cel mai bun jurnalist sportiv de la Ioan Chirila incoace. Sunt insa un pasionat de fenomenul sportiv si, in aceste zile, a trebuit sa invat multe despre cum se face un ziar. Am participat, in acest scop, la sedintele de sumar ale echipei demisionare, dar si la cele ale ziarului Libertatea, pentru a ma familiariza cu lucrurile acestea, noi pentru mine. Cristian Topescu vine din televiziune, nu din presa scrisa. N-avem timp de lamentari, caci m-am angajat sa fac un lucru si am de gand sa-mi respect partea de intelegere.
A fost greu sa acceptati propunerea de a face presa scrisa?
Da, fiindca am dus o lupta cu mine insumi. E un alt inceput pentru mine, in meseria asta de ziarist sportiv, pe care o indragesc si o respect de decenii intregi. O meserie care nu vrea sa stie de varsta, de boala, de viata de familie. Eu si colegii mei venim dupa o echipa redactionala foarte valoroasa. Unii vad in asta un handicap. Nu-mi plac vorbele mari si, de aceea, nu voi cadea in plasa de a lansa cine stie ce declaratii pompoase. Noua echipa, din care fac parte, stie foarte bine ca i se cere sa tina ziarul ProSport pe prima pozitie. Si asta, in primul rand, de catre cititorii sai.
Se va schimba ceva in formatul ziarului?
Pentru prima perioada am decis, impreuna cu unii dintre colaboratorii mei, ca nu vom schimba nimic. Spre exemplu, pagina patru din ziar, de opinii, va ramane la fel. Sigur, editorialistii se vor schimba. Va pot anunta deja ca am acorduri de principiu de la cateva persoane de exceptie. In ordine alfabetica, imi face placere sa anunt numele posibililor noi colaboratori: Gheorghe Astalos (scriitor roman stabilit la Paris), Cornel Dinu, Grigore Ilisei (fost reporter sportiv de radio, acum un cunoscut scriitor stabilit la Iasi), Dan Patrascu sau Emanuel Valeriu – ultimii, reputati jurnalisti sportivi. Si mai am si alte surprize care sper in curand sa se materializeze.
Veti prelua si traditia editorialului de pe prima pagina?
Nu singur. O echipa de trei-patru oameni, din care fac parte, se va ocupa prin rotatie de acesta.
Va avea noul ProSport mai putin fotbal?
Nu, desi ne aflam in plina perioada de pauza competitionala, in care accentul cade de obicei pe transferuri sau cine stie ce aventuri de fotbalist. Nu am convingerea, neaparat, ca apetenta pentru sintagma „scandalul vinde ziarul” si dorinta de a afla cat mai multe amanunte din culisele sportului de la noi trebuie sa primeze. Nu voi trece insa nici la cealalta extrema si le voi cere colegilor mei sa aleaga cel mai potrivit limbaj pentru a publica totul in asa fel, incat senzationalul lor sa nu-i determine pe cititorii-parinti sa nu-si mai lase copilul la gimnastica a doua zi dupa ce citesc in ziar cine stie ce minunatie.
Ce veti cere noii echipe?
Cu riscul de a starni comentarii rautacioase, sa fie jurnalisti. Sa petreaca cea mai mare parte a timpului pe teren, langa echipe, si nu in birou, langa telefon. Fidel crezului meu de-o viata, acela de a pastra fair-play-ul in sport (vedeti cati de multi sponsori l-au parasit in ultima vreme), ca si in viata de zi cu zi, nu voi promite nimic. Nu pot sa fac minuni peste noapte. Am de gand sa invat insa repede si sa fac bine totul in noua mea activitatea, aceea de ziarist sportiv de presa scrisa.