ROMÂNIA – TONGA 20-25
Naționala de rugby a României a pierdut cu scorul de 20-25 (6-8) meciul test cu reprezentativa Tonga disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ”Arcul de Triumf” din București.
A fost ultima partidă a ”Stejarilor” din acest an care așteaptă însă cu încredere meciurile de anul viitor, din Rugby Europe Championship, pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia.
Sâmbătă, în fața a aproximativ 5.000 de spectatori entuziaști, tricolorii au făcut un meci foarte bun în fața Tongăi, națională calificată deja la turneul final din Japonia, antrenorul României, Lynn Howells, trimițând pe teren câțiva debutanți care, după impresia lăsată, se vor regăsi cel mai probabil în lotul naționalei pentru partidele decisive de anul viitor.
Scorul a fost deschis repede de Florin Vlaicu, în minutul 3, printr-o lovitură de pedeapsă, oaspeții egalând prin același procedeu în minutul 18 prin Sonatane Takalua.
Până la finele primei reprize, partida s-a transformat într-un ”război” de uzură, cu atacuri în ambele sensuri, placaje la limita regulamentului dar și destule greșeli de mânuire a balonului în special din partea insularilor.
În minutul 22, Vlaicu a mărit diferența pe tabela de marcaj pentru tricolori tot dintr-o lovitură de penalitate, însă Tonga a intrat la vestiare în avantaj datorită unui eseu reușit în secundele de prelungire prin Ateli Pakalani, netransformat.
Repriza a doua a fost extrem de disputată, cu risipă de energie făcută de jucătorii celor două formații, dar și cu faze discutabile, interpretate uneori subiectiv de arbitrul central, englezul Tom Foley.
După ce Leva Fifita a reușit al doilea eseu pentru tongani, transformat de Sonatane Takalua în minutul 43, ”Stejarii” au izbutit, la rândul lor, prima încercare, în minutul 54, prin Ionuț Dumitru, transformată de Vlaicu, încercare venită la finalul unei faze splendide de efort colectiv.
Oaspeții s-au aruncat în atac și George Taina a adus al treilea eseu în minutul 58, netransformat, pentru ca după doar 3 minute, Johann Van Heerden să reducă diferența pe tabela de marcaj după un eseu în dreptul tricolorilor, transformat de Florin Vlaicu, scorul devenind astfel 20-22.
Deși românii au forțat pe final de meci, apărarea naționalei din Pacific a fost extrem de solidă și precisă, scorul final fiind stabilit de același Sonatane Takalua, care în minutul 69 a mai concretizat o lovitură de penalitate.
S-a încheiat 20-25 în favoarea ”Ikale Tahi” și România ratează clasarea pe locul 13 la final de an în ierarhia World Rugby însă cu siguranță a câștigat în ceea ce privește ”sudarea” lotului și experiența tehnico-tactică, elemente care vor fi decisive în confruntările de la începutul lui 2018 pentru accederea la CM din Japonia din 2019.
Echipele au fost:
România: 1. Mihăiță Lazăr (Castres), 2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johann Van Heerden (CSM Știința Baia Mare), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Cristi Chirică (CSM Știința Baia Mare), 7. Vlad Nistor (Albi), 8. Stelian Burcea (C) (CSM București), 9.Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Sione Fakaosilea (CSM Știința Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM București), 14. Fonovai Tangimana (Timișoara Saracens), 15. Marius Simionescu (Timișoara Saracens).
Rezerve: 16. Florin Bărdașu (CSM Știința Baia Mare), 17. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 18. Alexandru Gordaș (CSA Steaua), 19. Adrian Motoc (Racing 92), 20. Kuselo Moyake (CSA Steaua), 21. Tudorel Bratu (CS Dinamo), 22. Jack Umaga (Timișoara Saracens), 23. Fili Lomani (CS Dinamo)
Tonga: 1. Latu Talakai (Waikato), 2.Sione Lea (Taranaki), 3. Paea Faanunu (Dax), 4. Leva Fifita (Waikato), 5. Steve Mafi (Castres), 6.Sione Kalamafoni (Leicester Tigers), 7. Fotu Lokotui (Counties), 8. Maama Vaipulu (Castres), 9. Sonatane Takalua (Newcastle Falcons), 10.George Taina (Bombay), 11. Cooper Vuna (fără echipă), 12. Siale Piutau (Bristol)(C), 13. Nafi Tuitavake (Northampton Saints), 14. Penikolo Latu (Waikato), 15. Ateli Pakalani (Leicester Tigers)
Rezerve: 16. Sione Lolohea (Pakuranga), 17. Jethro Felemi (Northland), 18. Leo Halavatu (Angouleme), 19. One Hunga Kaufisi (Western Force), 20. Dan Faleafa (Colomiers), 21. Sione Vailanu (Hihifo), 22. Suke Tuumotooa (University), 23. David Halaifonua (Gloucester).
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Romania si Tonga se vor intalni pentru a treia oara in istorie, fiecare echipa trecandu-si in cont cate o victorie, 19-18 pentru Stejari in 2013 si 21-16 pentru Tonga in 2015.
La conferinta de presa care a avut loc astazi, la sediul FRR, au participat Alin Petrache, presedintele forului de specialitate, antrenorii si capitanii celor doua formatii.
„Incheiem anul cu un meci important, care ne poate ridica in clasamentul mondial. Am castigat si am si pierdut in fata reprezentativei Tonga, speram ca maine sa reusim sa fim din nou victoriosi. As vrea sa transmit multumirile si recunostinta mea suporterilor, care ne-au fost alaturi intr-un numar mare saptamana trecuta si care au fost sursa de energie pentru obtinerea victoriei. Felicit colectivul tehnic si pe jucatori pentru munca lor, am incredere ca intalnirea cu Tonga ne poate ajuta in obtinerea unei mai bune pozitionari internationale. Toate meciurile sunt importante. Tonga are un stil de joc rapid, insa presiunea va veni din faptul ca acesta este ultimul meci al anului, decisiv, care ne poate ajuta sa ne pozitionam inaintea Italiei. Sper sa nu ratam aceasta ocazie”, a declarat Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Rugby
“Este totdeauna o placere sa joci impotriva unor echipe bune, pe cat de dificil, pe atat de util este. Va fi un meci diferit de cel cu Samoa, insa si el foarte fizic, in care speram sa jucam cu totii mai mult rugby. Au plecat 4 jucatori experimentati, insa aceasta este sansa tinerilor de a se afirma, ocazia lor de a demonstra ca pot face fata standardelor campaniei de calificare la Cupa Mondiala. Esential este sa jucam in fata unor adversari valorosi, tari din primul esalon valoric mondial, pe care ii intalnim de obicei doar in cadrul Cupei Mondiale. Este important clasamentul si felul in care evoluam in el, insa cel mai important este sa crestem calitatea jocului”, a spus Lynn Howells, antrenorul Romaniei.
“Am demonstrat adversarilor nostri saptamana trecuta si speram sa dovedim si acum, ca este foarte greu sa te impui in fata noastra acasa. Maine stim ce ne asteapta, ne cunoastem adversarii, le stim stilul de joc, suntem pregatiti pentru confruntare si pentru ambitia izvorata din cele 2 infrangeri pe care le-au suferit deja. Au o dorinta apriga de a castiga, dar cu siguranta dorinta noastra este si mai mare, jucam in fata celor care ne iubesc, le-am simtit prezenta si apreciat incurajarile si ne propunem sa invingem pentru ei”, a spus Stelian Burcea, capitanul Romaniei.
“Ne-am pregatit bine, in ciuda faptului ca suntem dezamagiti de infrangerea cu Japonia. Stim ca Romania a facut un meci bun contra Samoa, suntem pregatiti pentru o inclestare fizica, va fi cu siguranta extrem de dificil. Multumim Federatiei Romane de Rugby pentru ospitalitate, este mereu o placere sa ne aflam aici.”, a spus Siale Piutau, capitan Tonga.
“Am avut o saptamana de antrenamente bune, insa ne asteptam la o partida grea, foarte fizica. Jucatorii se bucura de aceasta vizita si isi propun, firesc, sa dea tot ce au mai bun pentru victorie. Punctele sunt importante, insa miza meciurilor test este victoria, victoria pentru care trebuie sa facem totul maine”, a spus Keu Siaosi Toutai
Pentru partida de maine, staff-ul tehnic a stabilit echipa care va intra in teren. Capitanul Stejarilor va fi Stelian Burcea, iar in ceea ce priveste provenienta jucatorilor din primul XV, 2 joaca la echipele din Franta, 1 in Anglia, 4 la Timisoara Saracens, 3 la CSA Steaua, 3 la Stiinta Baia Mare si 2 la CSM Bucuresti. In echipa Stejarilor se vor afla in fata debutului Adrian Motoc (21 ani), Fili Lomani si Kuselo Moyake, ultimul evoluand doar pentru nationala rugby 7 a Romaniei.
Romania:
1. Mihaita Lazar (Castres), 2. Andrei Radoi (Timisoara Saracens), 3. Alexandru Tarus (Sale Sharks), 4. Johann Van Heerden (CSM Stiinta Baia Mare), 5. Valentin Poparlan (Timisoara Saracens), 6. Cristi Chirica (CSM Stiinta Baia Mare), 7. Vlad Nistor (Albi), 8. Stelian Burcea (C) (CSM Bucuresti), 9.Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 11. Ionut Dumitru (CSA Steaua), 12. Sione Fakaosilea (CSM Stiinta Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM Bucuresti), 14. Fonovai Tangimana (Timisoara Saracens), 15. Marius Simionescu (Timisoara Saracens). Rezerve: 16. Florin Bardasu (CSM Stiinta Baia Mare), 17. Ionel Badiu (Timisoara Saracens), 18. Alexandru Gordas (CSA Steaua), 19. Adrian Motoc (Racing 92), 20. Kuselo Moyake (CSA Steaua), 21. Tudorel Bratu (CS Dinamo), 22. Jack Umaga (Timisoara Saracens), 23. Fili Lomani (CS Dinamo)
Tonga
1. Latu Talakai (Waikato),2.Sione Lea (Taranaki), 3.Paea Faanunu (Dax), 4. Leva Fifita (Waikato), 5. Steve Mafi (Castres), 6.Sione Kalamafoni (Leicester), 7. Fotu Lokotui (Counties), 8. Maama Vaipulu (Castres), 9. Sonatane Takalua (Newcastle), 10.George Taina (Bombay), 11. Cooper Vuna (fara echipa), 12. Siale Piutau (Bristol)(C), 13. Nafi Tuitavake (Northampton), 14. Penikolo Latu (Waikato), 15. Ateli Pakalani (Leicester) Rezerve: 16. Sione Lolohea (Pakuranga), 17. Jethro Felemi (Northland), 18. Leo Halavatu (Angouleme), 19. OneHunga Kaufisi (Western Force), 20. Dan Faleafa (Colomiers), 21. Sione Vailanu (Hihifo), 22. Suke Tuumotooa (University), 23. David Halaifonua (Gloucester) Antrenor: Kefu Rodger Siaosi Toutai