In ajunul Sarbatorilor de iarna cersetorii Capitalei cauta noi metode de starnire a milei publice, avand in vedere ca, de regula, in luna cadourilor romanul e mai milostiv. Cu ochii atintiti in stanga si dreapta, milogii gasesc formule de sezon.
Tehnicile folosite sunt inrudite cu cele din relatii publice sau advertising, iar zonele strategice sunt cele centrale, in apropierea bancilor sau intrarilor la metrou.
O data pe an mieii sar in sprijinul oamenilor si ii ajuta sa castige bani sau sa aiba noroc, astfel ca plimbatul mielului este o adevarata afacere de sezon pentru cersetori. La Piata Romana, langa coloane, bucurestenii dau nas in nas cu un grup de flacai veseli si galagiosi din zona Bran – Rasnov veniti in Capitala sa faca un ban in ajunul Sarbatorilor. Fiecare tine in brate cate un miel pe care il ofera spre mangaiere trecatorilor. Dumitru Gheorghe, unul din stapanii de miei cu noroc, spune ca plimbatul mielului e cea mai buna afacere. Oamenii sunt mai darnici acu, ca vine Craciunul. Numai in dimineata asta au pus mana pe Vasilica vreo mie de oameni. Fiecare da cat il lasa inima: o mie, cinci mii, zece. Mangaiatul mieilor aduce noroc…. Cel mai mare noroc de bani insa il are chiar proprietarul mielului, care strange in jur de un milion pe zi. Pana la sfarsitul sezonului, mielul il ajuta pe stapan sa castige de zece ori valoarea lui in viu.
„Cine ma intalneste pe mine are noroc!”
Grigore Dumitru, 60 de ani, a renuntat la meseria sa de baza, cea de cosar, insa nu si la funia cu calti care il ajuta pe vremuri sa desfunde hornuri. Echipat astfel, isi face veacul la rondul de la Piata Dorobanti si vinde soferilor propria lui imagine de cosar – aducator de noroc. Cersesc de nevoie, nu de placere, marturiseste batranul, strang si eu un ban pentru nepoti, acum de Sarbatori. Cine ma intalneste are noroc toata ziua. Asa imi pica si mie 50 – 60 de mii pe zi!.