Sala unde se judecă apelul procesului Colectiv e înaltă, are câteva rânduri de geamuri şi tavan ornat cu stucatură. De jur-împrejur ne pândesc colţii ascuţiţi ai capetelor de lei sculptate în picioarele meselor.
Cea mai puternică imagine
Aproape de pupitrul unde vorbesc avocaţii stă mama unui tânăr care a murit în urma incendiului de la Colectiv. Toată în negru, e aplecată deasupra unui carneţel în care notează de zor. Vine la fiecare termen şi scrie doar pentru ea. “Vreau să știu ce s-a întâmplat acolo. Și ce a făcut copilul meu în ultimele minute din viața lui”, ne mărturisea anul trecut mama lui Tudor Golu.
În sala de judecată, ascunşi de măştile de protecţie, avocaţii şuşotesc între ei şi murmurul lor seamănă cu un roi de albine. Mama îndoliată s-a aşezat mai aproape de pupitru, ca să nu piardă nimic din ce se va spune la proces.
Stă pe o treaptă de lemn şi notează tot, ca şi cum fiecare cuvânt ar fi o piesă importantă din puzzle-ul ce o să-i dezvăluie, într-un final, adevărul pe care ea îl caută de cinci ani.
Imaginea ei, stând ghemuită pe treptele de lemn din sala uriaşă şi notând încontinuu, e cea mai puternică fotografie nerealizată din procesul Colectiv. E una pe care lumea nu o vedea niciodată, pentru că în sălile de judecată din România nu se fac poze şi nu se filmează.
Judecătoare: “E aproape un abuz procesual”
Termenul procesului de ieri a început cu amânarea pe care patroana firmei de artificii a cerut-o, invocând lipsa de apărare. Cu două ore înainte, ea îşi concediase avocatul şi-şi angajase un nou apărător, “care nu a avut timp să studieze dosarul”, spune Daniela Niţă. Vechiul avocat e amendat cu 2.000 de lei pentru că nici n-a înştiinţat instanţa despre rezilierea contractului şi nici nu s-a prezentat la termen.
Iar preşedinta completului respinge cererea de amânare. “E aproape un abuz procesual! O asemenea cerere, cu o asemenea justificare, e complet nefondată. Vă puteţi angaja câţi avocaţi doriţi, dar între termene şi pe timpul dumneavoastră. Acum, sunteţi obligată să acceptaţi apărătorul din oficiu pus de noi”, o anunţă judecătoarea Adina Dumitrache pe patroana firmei de artificii.
Procesul merge înainte, iar avocaţii inculpaţilor vin la pupitru, rând pe rând, pentru a solicita administrarea de noi probe în apărarea clienţilor lor.
Patronii spun că formația a contractat firma de artificii
Patronii clubului Colectiv cer, prin avocaţii lor, să fie audiaţi experţii din dosar, patronii firmei din Bulgaria de unde au fost cumpărate artificiile, dar şi alţi martori, printre care Andrei Găluţ, solistul de la Goodbye to Gravity.
În motivarea deciziei de condamnare de la Tribunalul Bucureşti, judecătorul Mihai Bălănescu sublinia că există şi o “culpă concurentă a membrilor formaţiei Goodbye to Gravity, în raport de acceptarea termenilor contractului”.
Avocaţii patronilor susţin că audierea solistului formaţiei e necesară pentru a se stabili cine a organizat spectacolul din seara de 30 octombrie 2015, cine a luat decizia de a se folosi efecte pirotehnice şi cine a contractat firma de artificii.
Din cei cinci membri ai trupei Goodbye to Gravity, Andrei Găluţ e singurul care a supravieţuit incendiului. În urma rănilor suferite, el a rămas cu gradul II de invaliditate şi s-a pensionat medical la doar 29 de ani. Găluţ nu a dat nicio declaraţie în proces.
Procurorii de şedinţă nu se opun audierii lui ca martor, dar subliniază că “părţile civile pot refuza să dea declaraţii, pentru că nu vor să retrăiască trauma”.
Cu ce probe noi vrea să vină Piedone
Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5, lipseşte din sala de judecată. În numele lui, cei doi avocaţi pe care i-a angajat solicită instanţei să admită ca probe, printre altele, şi răspunsurile primite de la primării de sector din Bucureşti, dar şi din alte mari oraşe, din care “rezultă că, înainte de 30 octombrie 2015, niciuna nu solicita avizul PSI pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare”.
Prin urmare, susţin apărătorii, conduita fostului şi actualului primar “nu contrasta cu ceea ce se întâmpla la nivel naţional”.
“Ceea ce s-a întâmplat la Colectiv ne-a adus în acest domeniu mai multă experienţă”, spun avocaţii lui Piedone. “Şi suferinţă!”, adaugă, cu voce stinsă, cineva din sala de judecată.
Avocaţii lui Piedone cer să depună ca probă şi corespondenţa cu ISU, care arată situaţia ce exista la nivel naţional înainte de octombrie 2015, dar şi faptul că încă mai există, chiar şi acum, 15.000 de agenţi economici care nu au aviz PSI.
Instanţa va decide zilele următoare dacă admite sau nu probele solicitate de inculpaţi. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru ziua de 4 noiembrie 2020.
Un “lanț al memoriei” format din oameni
Vineri, 30 octombrie 2015, la ora 22:31, în timpul concertului formației de metal rock Goodbye to Gravity, scânteile de la artificii au aprins buretele de pe un stâlp şi clubul Colectiv a luat foc. Înăuntru se aflau circa 300 de oameni, iar în urma incendiului, 64 dintre ei au murit, iar alţi 146 au fost răniţi.
În fiecare an, rudele celor decedaţi şi supravieţuitorii comemorează tragedia de la Colectiv. Anul acesta, din cauza pandemiei, evenimentul va fi unul simbolic.
Vineri, 30 octombrie 2020, de la ora 18:30, câteva sute de oameni, distanţaţi fizic, vor forma un “lanț al memoriei” între Curtea de Apel Bucureşti și clubul Colectiv.
“Acum 5 ani, un lanț al durerii ne-a îngenuncheat #colectiv”, se precizează pe pagina de facebook a evenimentului (https://fb.me/e/35lAjViQw). “Copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți au ars pe 30 octombrie 2015 și ne-au schimbat viața, fără ca măcar să știe asta”.
“La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România, un lanț de aroganță și impostură încă ne îmbolnăvește, în loc să ne vindece, în spitale, un lanț de nepăsare și iresponsabilitate continuă nedreptatea, în loc să pedepsească vinovații în justiție. La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate!” Were not numbers. #Colectiv 5 ani. Nu uităm!
Condamnările decise de Tribunalul București
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în acest dosar:
- Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4) – 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare
- Anastasescu George Alin (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Mincu Costin (patron Colectiv) – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Gancea Paul-Cătălin (patron Colectiv) -11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Radu Antonina (angajată ISU) – 9 ani și două luni de închisoare cu executare
- Matei George-Petrică (angajat ISU) – 9 ani și două luni de închisoare cu executare
- Iofciu Aurelia (angajată Primăria Sector 4) – 8 ani de închisoare cu executare
- Ganea Luminiţa Larisa (consilier superior Primăria Sector 4) – 7 ani de închisoare cu executare
- Moţoc Sandra Ramona (referent superior Primăria Sector 4) – 3 ani de închisoare cu suspendare
- Niţă Daniela Ioana (patron firmă de artificii) – 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Niţă Cristian Mihai (administrator firmă de artificii) – 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
- Zaharia Viorel (pirotehnist) – 9 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Moise Marian (pirotehnist) – 10 ani de închisoare cu executare
- Clubul Colectiv SRL – 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei
- Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
- SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Decizia nu este definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro