Medicii de la Sheba Medical Center au administrat a patra doză într-un studiu clinic în rândul angajaților clinicii.
Aceștia au studiat efectele produse de a patra doză de la Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după imunizare, a declarat directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană, Gili Regev-Yochay.
Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, care nu se vaccinase cu a patra doză. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii.
Potrivit studiului, a patra doză a acestor vaccinuri a dus la o creştere a numărului de anticorpi, „care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză”, a dezvăluit Gili Regev-Yochay.
Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron. Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun.
Gili Regev-Yochay:
Israelul a fost cea mai rapidă țară care a administrat, în urmă cu un an, vaccinurile inițiale împotriva COVID și a devenit una dintre primele care a observat că imunitatea a scăzut în timp, implementând un program de rapel pe scară largă.
La final de decembrie, Israelul a fost primul stat din lume care a început să administreze cea de-a patra doză – al doilea „booster” – persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc, inclusiv persoanelor de peste 60 de ani, pentru a primi un grad sporit de protecție în fața variantei Omicron.
Ulterior, pe fondul răspândirii Omicron, mai multe țări europene, precum Spania, Grecia, Danemarca, au anunțat că vor începe administrarea celei de-a patra doze de vaccin, pentru persoanele din categoriile vulnerabile.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat însă, la începutul acestui an, îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare.