La Biroul Permanent al Senatului a fost trimis proiectul statutului, o initiativa „acceptata” de 236 de deputati din tot spectrul politic, care urmeaza sa fie studiat si de senatori.
Conform spuselor deputatului PSD Tudor Mohora, legea are „un statut special”. „Proiectul va fi discutat in comisiile juridice reunite, dupa care se va discuta direct intr-o sedinta comuna”, a spus Mohora.
Pe de alta parte, in sedinta Biroului de la Senat, s-a decis ca proiectul venit de la Camera sa fie „imbunatatit” cu proiectul senatorului Ion Predescu si, de asemenea, sa fie confruntat si cu dispozitii asemanatoare din legislatia altor state europene.
imbunatatit sau nu, proiectul „conceput” de deputati are multiple beneficii. Interesant este ca un senator sau un deputat, dupa pierderea mandatului, timp de 18 luni, va primi salariul egal cu ultima indemnizatie de parlamentar, daca alesul nu este pensionar si nici nu si-a gasit loc de munca. si pentru ca acest ajutor sa nu fie diminuat, s-a stabilit ca „darile” la stat aferente sa fie platite de Camera Deputatilor sau Senat pe toata perioada cat ex-parlamentarul primeste aceasta indemnizatie tranzitorie lunara.
Tot in acest proiect se precizeaza ca, in situatia in care un membru al Parlamentului decedeaza in timpul mandatului, se aloca familiei acestuia o indemnizatie de deces egala cu indemnizatia de parlamentar. Pensia de parlamentar se va da dupa cum urmeaza: 35% din indemnizatia de parlamentar pentru un mandat; 40% pentru doua legislaturi si 45% pentru trei sau mai multe legislaturi.
Senatorilor si deputatilor li se ramburseaza contravaloarea tuturor cheltuielilor suplimentare, gen taxe postale sau telefoane, legate de activitatea mandatului. Un alt factor de noutate este premiul anual, un fel de al 13-lea salariu, care va fi corespunzator indemnizatiei lunare sau a unei parti din aceasta. Premiul anual poate fi redus sau anulat de Birourile Permanente daca parlamentarii au fost sanctionati in aceasta calitate.
Senatorii nu par insa foarte multumiti de formula Camerei. Ei asteapta initiativa colegului lor, senatorul PSD Ion Predescu. Democrata Maria Petre spune ca vrea sa vada legislatia europeana in vigoare. „Daca ar ramane forma care ne-a fost data catre studiu, as avea amendamente de la primul la ultimul articol”, spune senatorul PD. Pana una-alta, se asteapta „comasarea” celor doua proiecte.