UPDATE ora 16.50 Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a prezentat, după şedinţa de Guvern, Resetarea fiscală, proiectul prin care se acordă facilităţi controbuabililor care îşi plătesc dările la stat.
„S-a aprobat un act normativ foarte asteptat. Un mecanism de restructurare financiară, nu este amnistie fiscală”, a precizat Teodorovici.
El a menţionat despre creanţe că sunt de 30 miliarde pe hârtie, astfel că Guvernul ia măsuri ca parte din sume să intre in trezoreria statului.
Potrivit acestuia, se propun două zone care să fie vizat de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii peste un milion de lei şi, desigur, partea care se situează sub acest plafon.
„Ca şi grup ţintă, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt şi capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol, ceea ce înseamnă că acest efect pozitiv al aceste măsuri se răsfrânge în mod pozitiv asupra a peste un milion de familii în România” a mai spus Teodorovici.
Aceste măsuri se vor aplica fără discriminare persoanelor fizice companiilor private și de stat organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ teritoriale.
„Sunt comunităţi locale care au datorii fie către bugetul de stat, fie sunt datorii către bugetele acestor comunităţi locale din partea unor companii şi desigur alte speţe pe care această Ordonanţă le reglează”, a precizat şeful MFP.
„Avem în vedere abordarea pe următoarele paliere: companiile cu capital privat mixt sau de stat care au acumulat până la sfârşitul anului trecut obligaţii bugetare restante de peste 1 milion de lei pot beneficia, în baza unul plan de restructurare, de o serie de facilităţi fiscale care să menţină viabilitatea acestora şi repunerea în circuitul economic. (…) În cazul companiilor care au acumulat datorii sub 1 milion de lei până la finalul anului trecut vor fi anulate penalităţile şi dobânzile dacă obligaţiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019. În ceea ce priveşte persoanele fizice şi entităţile fără personalitate juridică se aplică măsura anulării dobânzilor şi penalităţilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat dacă achită obligaţiile principale 30 noiembrie 2019. Măsura poate fi aplicată şi de către alte autorităţi sau instituţii publice care administrează obligaţii bugetare, precum şi de unităţile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care-i administrează”, a explicat Dăncilă.
În ceea ce privește persoanele fizice și unitățile fără personalitate juridică se aplică măsura anulării dobânzilor și penalităților indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat dacă achită obligațiile principale până la data de 30 noiembrie 2019.
Premierul a adăugat că, de asemenea, UAT-urile care au datorii către bugetul de stat „vor beneficia de facilităţi similare dacă-şi achită obligaţiile până la data de 30 noiembrie 2019”.
„În acelaşi timp trebuie să încurajăm conformarea voluntară, iar în acest sens ministrul Finanţelor Publice va veni cu o soluţie care să răsplătească şi să încurajeze contribuabilii corecţi care şi-au achitat datoriile la timp. Sunt măsuri de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate asupra cărora ne-am consultat cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii asociaţiilor administraţiei publice locale”, a mai declarat Dăncilă.