Diferența între cifrele comunicate public de Ministerul Educației în 2020, pentru Evaluarea Națională, și 2024, pentru Bacalaureat, arată că, undeva, pe drum, în doar 4 ani, „s-au pierdut” circa 53.500 de copii. Sunt multe ipoteze legate de destinația acestora, dar nu există o situație centralizată la nivelul ministerului, din sursele Libertatea, care să arate nu doar că lipsesc acești copii, ci să fie urmărit parcursul lor. Ce s-a întâmplat cu cei care nu mai termină studiile?

Licee care au elevi doar ca să bifeze statistici

Mai mult, sociologul Gelu Duminică a explicat, pentru Libertatea, că o situația comparativă pe ultimii 18 ani ar arăta că cifrele sunt și mai grave. Din estimările acestuia, aproximativ jumătate dintre copiii născuți într-o generație se pierd pe drum, fie nu intră deloc la școală, fie abandonează în mare parte după clasa a VIII-a. Expertul susține că sunt trei explicații semnificative: migrația, calitatea educației și sărăcia.

ANALIZĂ | Dezastrul nevăzut din școli. Peste 50.000 de elevi s-au pierdut în statistici din clasa a IX-a până într-a XII-a. Expert: „Mulți pleacă din țară”
Sociologul Gelu Duminică. Foto: Agerpres
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„Ce se întâmplă cu acești copii? Mulți dintre ei pleacă. Nu uitați că avem 5 milioane în diaspora, așa că fenomenul e simplu. Când pleacă părinții, pleacă și copiii la un moment dat. Dar vorbim apoi și de calitatea educației, avem clivaje mari între rural și urban, între ceea ce putem numi comunități avantajate și dezavantajate. Ne-au spus-o și testările recente PISA: avem cel mai mare clivaj de calitate între cele două tipuri de comunități. Dacă te naști într-o comunitatea dezavantajată, mergi la școală în aceeași comunitate, ai toate șansele ca traiectoria educațională să fie foarte slabă”, a declarat Gelu Duminică.

Acesta a explicat că în acest nivel de comunități, cei mai mulți „trag” ca să termine cele 8 clase, cu toate greutățile care apar pe drum. Dar sociologul a remarcat că mai există o categorie destul de consistentă, de elevi care termină clasa a XII-a, dar nu intră în examene. Și aici, crede el, este o problemă de sistem: ei nu trebuiau să fi intrat nici în liceu fiindcă nu s-a ocupat nimeni de pregătirea lor.

„Avem fenomenul ăsta în care școala știe despre mine că sunt slab, dar mă trece an de an pentru norma didactică. Iar acest elev când ajunge în clasa a XII-a și a terminat un liceu slab, unde a intrat cu nota 2 sau chiar cu 1 și ceva, că se intră cu astfel de note, evident că nu este pregătit de bacalaureat. Atunci e cel mai simplu să nu dai examenul, ba chiar ești încurajat să nu-l dai, ca să nu faci liceul și mai de râs decât e deja”, a punctat Gelu Duminică.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

El numește acest fenomen un fel de „raportare falsă”, în sensul că acești elevi sunt la liceu, dar nu ar trebui să fie acolo fiindcă „nivelul lor de instrucție nu e de liceu”. „Dar clivajul educațional este cel mai important. Studiile arată în felul următor: dacă ai nenorocul să te naști în comunitate rurală dezavantajată și mai ești și de etnie romă, calitatea educației la care ești expus este una foarte slabă, iar totul e dublat de migrație. Pentru că și profesorii vor să predea în orașele mari, în București, nu în comunități unde la clasa a XII-a încă fac elemente de alfabetizare”, a conchis sociologul.

Ce a făcut școala pentru acești elevi cu risc de abandon?

Dar a făcut școala îndeajuns de mult pentru ca acești elevi să nu renunțe la studii? Prof. dr. Constantin Cucoș, expert recunoscut la nivel național în pedagogie, responsabil de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, crede că discuția este una complexă. El a explicat pentru Libertatea că cifrele sunt îngrijorătoare: 50.000 de elevi pierduți pe drum arată, într-adevăr, și o „criză de încredere în școală”.

„Faptul că atâția elevi au abandonat studiile arată o carență structurală a sistemului, dar și o criză de încredere în școală, ca factor de realizare umană și propensiune socială. Credem că oferta liceală nu cade și nu este în concordanță întotdeauna cu posibilitățile, așteptările, aptitudinile diferite, denivelate ale elevilor. A-i pune pe toți în același calapod curricular, de strategii și situații de instruire, a le pretinde aceleași competențe, chiar dacă ei manifestă predispoziții diferite pentru o disciplină sau alta, rămâne pe mai departe o problemă de rezolvat la nivel de sistem”, a explicat prof.dr. Constantin Cucoș,

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Acesta atrage însă atenția asupra faptului că școala nu poate fi separată de societate: cu cât valorile promovate în societate sunt anormale, cu atât și activitatea elevilor în școală va fi una mai greu de prezis și înțeles. Profesorul spune că este importantă combaterea abandonului școlar în primul rând prin înțelegerea fenomenului. Practic, școala trebuia să înțeleagă că unii elevi nu fac față noilor exigență, alții ajung la specializări față de care nu au niciun interes și nici pregătire.

„Sistemul de «inițiere» și triere prin două discipline (Limbă și literatură română și Matematică, eventual și niște probe vocaționale) nu e suficient de fidel cu posibilitățile ce trebuie antrenate la nivel de liceu. În al doilea rând, e vorba de o uniformizare a curriculumului și, mai ales, a cerințelor, fără a se decela între două rute fundamentale liceale – cele tehnologice și cele teoretice, unde ajung din start categorii de elevi diferiți ca dotare intelectuală, predispoziții, aptitudini, deziderate. A-i raporta pe toți la aceleași standarde, în ideea unui egalitarism abstract, iluzoriu, e o interogație și o problemă. De ce probele de finalizare a liceului nu sunt și ele denivelate, particularizate în raport cu profilul liceului? De ce nu sunt mai multe forme ale examenului de bacalaureat?”, a punctat prof. dr. Constantin Cucoș.

Evaluarea depinde de predare: sistemul trebuie schimbat integral

O problemă semnificativă ține de felul în care sunt evaluați elevii, spune expertul în educație. Practic, dacă pentru o anumită disciplină va urma un test grilă, predarea se va face în așa manieră încât elevii să se poată descurca la acel examen. Dar, spune prof. dr. Constantin Cucoș, dacă se va dori vreodată să evaluăm elevii pe competențe transversale, interdisciplinare, atunci și predarea va trebui să fie adaptată.

„Nu poți evalua interdisciplinar dacă ai predat monodisciplinar. Nu te poți centra în evaluare pe aplicații sau extensii practice, dacă în procesul de predare nu ai vizat și așa ceva. Nu e vorba de o încercare de scădere a standardelor evaluative, relevante și probatorii, ci de o permanentă adecvare ca formele de evaluare să urmeze formele de predare. Dacă ne dorim alte modalități de evaluare, apoi trebuie schimbate modalitățile de predare, inclusiv formele de organizare a conținuturilor învățării. Problematica evaluativă nu trebuie separată ce a fost mai înainte. În învățământ nu poți face schimbări pe ici pe colo, ci trebuie modificat totul, în același timp, în mod integrat, cuplat, organic”, a conchis profesorul.

Peste 120.000 de elevi susțin în aceste zile probele de Bacalaureat, pentru aceștia urmând o perioadă încărcată, fiindcă vor trebui să decidă și asupra viitorului lor, alegând o facultate din țară sau din străinătate, care ar putea avea, la rândul ei, probe scrise la admitere.

Foto: Hepta

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (10)

stefania.c.   •   02.07.2024, 09:00

Din ce am observat eu, ați făcut o paralelă între cei care au dat Evaluarea Națională în 2018 și cei care dau Bacalaureatul acum. Vă apare aici o diferență de 50 000 de elevi. Nu rezultă din articol dacă ați dat deoparte învățământul profesional. Cred că sunt aproximativ 30000 de elevi incluși aici. Diferența se reduce considerabil. Dar bineînțeles, orice elev care intră la liceu și nu termină liceul sau orice înseamnă învățământ obligatoriu reprezintă un semn de întrebare.

Mihaita_._   •   02.07.2024, 08:29

Profesorii au ruinat invatamantul pentru ca sau opus schimbarilor, inca se preda ca in anii 80 cu invatat mecanic, sau facut miscari care pacales parintii,gen clasa 0, care este clasa 1, iar tu ca parinte cand vezi ce invata in clasa a 2 a traiesti cu impresia ca sunt avansați! Nu, vor ramane niste ***, pentru ca se trece prin materie la foc automat, predau cate 2 lectii la ora, sa mentina curriculum in program, iar săptămâna verde si scoala altfel care se pierd 2 săptămâni, sunt recuperate in ritm de cadenta! Cum avem pretentia sa iasa din scoli macar ce aveam in 80 cand am avut o Ecaterina Andronescu de N ori ministru? Avem tabla interactiva dar profesorii nu stiu sa lucreze pe ea! Parintii nu mai iau urma copiilor, pai aparea mama ca ninja,nici nu stiam cand face o vizita la Diriga!

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

bozo76   •   02.07.2024, 04:52

De ce nu publicati si comentariul meu?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI