“De când avem antenele astea în comună, ne-am îmbolnăvit pe capete. Avem stări de vomă, ameţeli, eu am suferit un accident cerebral”, ne-a spus Elena Ristea (75 de ani). De aceeaşi părere este şi Ioana Niculae (55 de ani), o altă locuitoare din Ciorogârla.
“Soţul meu a murit recent de cancer şi au fost multe cazuri de oameni care au decedat tot din cauza acestei boli. Numărul morţilor a crescut inexplicabil în ultimii ani, de când au montat nenorocirea asta aici. Nu mai vrem antene lângă noi, ne bagă în mormânt!”, ne-a spus femeia. Problema e că la noi nu există legislaţie care să reglementeze amplasarea antenelor lângă locuinţe. Pe de altă parte însă, pentru funcţionarii care lucrează în instituţii unde sunt instalaţii de acest gen se acordă sporuri. Deci, undeva, cineva e de acord că nu e tocmai în regulă să stai în preajma lor.
Nu avem lege în acest domeniu
“Legislaţia românească în domeniul amplasării antenelor GSM putem spune că nu există. S-au pronunţat totuşi verdicte judecătoreşti care au început să dea dreptate reclamanţilor care acuză reacţii adverse pentru sănătate, generate de aceste antene”, ne-a declarat senatorul Iulian Urban (foto), preşedintele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori.
Ce spune medicul
“Din punct de vedere medical, problema este de actualitate şi se află în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt suspiciuni legate de o relaţie cauzală între radiaţiile emise de antene şi cancer, însă, din păcate, în acest moment nu există concluzii clare. Se pare că anul viitor vor apărea nişte rezultate preliminare ale acestor cercetări”, ne-a spus dr. Laurenţiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS.
El a câştigat un proces în 2006
Costel Stanciu, preşedintele APC România, a dat în judecată, în 2006, o companie de telefonie mobilă care a ridicat un releu în Livada Mică, judeţul Buzău. Şi a şi câştigat. “Antenele GSM sunt amplasate foarte aproape de locuinţe, atât pe blocuri, cât şi în mediul rural, deoarece nu există nici o reglementare în acest domeniu. Totuşi, acestor oameni care se învecinează cu astfel de construcţii trebuie să li se ceară acordul în scris, potrivit Anexei nr. 1 din Legea nr. 50/1991. Persoanele afectate trebuie să ia legătura cu un executor judecătoresc, care să someze proprietarul antenei GSM să o demoleze”, ne-a spus Costel Stanciu.