Cuprins:
Franța, sub incertitudine. „Țara se află într-un punct de cotitură”
Informațiile potrivit cărora guvernul premierului Michel Barnier se va prăbuși în această săptămână au lovit piețele de acțiuni și obligațiuni din Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro, care este sub presiune din cauza deficitului în creștere.
„Țara se află într-un punct de cotitură”, a declarat Armand pentru France 2 TV, adăugând că politicienii au responsabilitatea „de a nu arunca țara în incertitudine” cu un vot de cenzură.
Barnier urmează să se adreseze programelor de știri de televiziune în jurul orei 19:00 GMT și este de așteptat să se confrunte cu moțiuni de cenzură miercuri sau, eventual, joi.
Cu excepția unei surprize de ultim moment, coaliția sa fragilă va fi primul guvern francez care va fi forțat să părăsească un vot de cenzură din 1962.
Prăbușirea guvernului ar lăsa o gaură în inima Europei, Germania fiind și ea în regim de alegeri, cu câteva săptămâni înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să reintre la Casa Albă.
Nu este exclusă o demisie
Bugetul lui Barnier, care încearcă să frâneze deficitul public în spirală al Franței prin majorări de taxe și reduceri de cheltuieli de 60 de miliarde de euro (62,9 miliarde de dolari), a fost opus de politicieni atât de stânga, cât și de extrema dreaptă.
Stânga și extrema dreaptă combinate au suficiente voturi pentru a-l răsturna pe Barnier, iar liderul Raliului Național, Marine Le Pen, a confirmat luni că partidul sau va vota atât proiectul de lege de cenzură a coaliției de stânga, cât și al ei.
„Francezii s-au săturat”, a fost reacția oficială.
Guvernul minoritar al lui Barnier se bazase pe sprijinul RN pentru supraviețuirea sa. Colaboratorii și tabăra lui s-au acuzat reciproc și au spus că au făcut tot ce puteau pentru a ajunge la o înțelegere și că au fost deschiși dialogului.
Dacă votul de cenzură va avea loc, Barnier ar trebui să-și prezinte demisia, dar Macron i-ar putea cere să rămână într-un rol interimar în timp ce caută un nou premier, ceea ce s-ar putea întâmpla abia anul viitor.
În orice caz, nu pot avea loc noi alegeri parlamentare anticipate înainte de iulie.
În ceea ce privește bugetul, dacă parlamentul nu l-a adoptat până pe 20 decembrie, guvernul interimar ar putea propune o legislație specială de urgență pentru a reînnoi limitele de cheltuieli și prevederile fiscale din acest an.