La intrare te intampina o masa de cofetarie de la 1900. Marmura verde pe suport metalic. Iti imaginezi deja o incapere mica, in cofetaria lui Suciu din Arad, doar cu cateva mese, la care perechi de indragostiti savureaza prajiturile cu crema de ciocolata sau inghetatele pentru prepararea carora cofetarii de la inceputul secolului trecut puneau in functiune o masina cu manivela.
Timpul a trecut si putini mai sunt cei care pot reconstitui din amintiri atmosfera de atunci. Poate tocmai de aceea, Ioan Gui din Arad, maestru in arta culinara, s-a hotarat sa deschida ”un muzeu al cofetariei dedicat memoriei maestrilor cofetari interbelici”.
”Acum totul se face la scara industriala, prajiturile si cozonacii au luni intregi termen de garantie, iar inghetata, de vanilie, de ciocolata sau de fructe, se obtine din prafuri. Pe vremea mea, inghetata de fragi chiar avea fragi in ea”, ne spune, cu o umbra de regret in voce, Ioan Gui.
Aduna de 30 de ani ustensile de cofetarie
Barbatul are 67 de ani, din care 42 si i-a petrecut printre torturi si prajituri. Ioan Gui a renuntat la doua camere din casa in care locuieste, in cartierul aradean Sanicolaul Mic, pentru a ridica primul muzeu al cofetariei din Romania. ”De 30 de ani tot adun ustensile care se foloseau in cofetaria interbelica, iar de cinci ani am inceput sa le reconditionez, impreuna cu un vecin, mecanic de meserie”.
Aradeanul a dat jos rugina de pe masina de ciocolata si martipan, a lustruit matritele pentru bomboane si a cautat un loc potrivit pentru masina de facut inghetata, una dintre cele mai vechi si mai rudimentare piese din colectia lui Ioan Gui. Un cazan din cupru cositorit, suficient de incapator pentru 10 kilograme de inghetata, un ciubar de lemn in care cofetarii puneau gheata taiata iarna din raul inghetat si pastrata in pamant, intr-un loc acoperit cu paie, ca sa reziste la temperaturile ridicate din timpul verii.
Zahar, lapte, oua, frisca, vanilina – ingredientele clasice pentru obtinerea ravnitului deliciu erau amestecate in cazan pret de 20 de minute. Iar daca vreo familie de rang mare voia sa se bucure oricand de desertul inghetat, nu avea decat sa se asigure ca are in casa o masina de inghetata in miniatura, construita pe acelasi principiu ca si sora ei mai mare. Alaturi, zarim masina de bomboane. ”Masina cu manivela dateaza din 1922. Dintre modelele de bomboane, asa-numitele ”bomboane zmeurica” erau cele mai solicitate”, ne spune Ioan Gui.