Compania NetWitness a identificat 2.411 organizaţii vizate timp de un an de aceste atacuri, dintre care 374 în Statele Unite, inclusiv administraţii federale şi locale, mari întreprinderi din sectoarele bancare, tehnologice sau energetice, sau chiar instituţii de învăţământ. Primele informaţii legate de acest atac datează din martie 2009 şi că reţelele sociale sunt utilizate ca vectori, prin false invitaţii de a instala programe de securitate. Răufăcătorii exploatează mai ales lacunele sistemelor de operare XP şi Vista.
Departamentul american al Apărării pare să fie vizat în mod special, dar că hackerii au putut să acceseze şi tranzacţii bancare şi date de proprietate intelectuală. Anumite indicii sugerează că un grup cu sediul în Europa de Est se află la originea acestui atac, utilizând probabil calculatoare localizate în China.
Această piraterie de proporţii a ieşit la iveală la o lună după ce gigantul american de Internet, Google, a avertizat asupra unor atacuri „masive” provenind, potrivit acestuia, din China, şi vizând aproximativ 20 de firme. În urma acestor atacuri, orientate în principal împotriva militanţilor drepturilor omului care urilizează serviciile sale, Google a ameninţat că se retrage din China, dacă această ţară nu pune capăt cenzurii care îi limitează activităţile.