Aurul în electronică
E drept, aurul e dintotdeauna sinomim al bijuteriilor, dar preţiosul metal se foloseşte la scară largă în electronică: 150 de tone de aur sunt consumate, în fiecare an, în această industrie! Aurul este un excelent conductor de electricitate şi reflectă căldura, iar aceste calităţi îl fac incredibil de folositor în electronică şi telecomunicaţii. Aşa se face că ajunge în obiecte pe care le folosim zilnic şi despre care nici nu ştim ce comoară ascund: există aur în telefoanele mobile, în calculatoarele de buzunar, în computerele de pe birou, dar şi în echipamente mult mai complexe, precum rachete sau componente ale avioanelor ori rachetelor. Totuşi, unde se ascunde aurul din aceste produse? În:
- Contacte şi conectori;
- Cabluri, fire şi semiconductori de dispozitive;
- Foiţe fine şi extrem de subţiri de pe marginea farfuriilor;
- Lipituri cu aliaje pe bază de aur.
Aurul în medicină
Calităţile extraordinare ale aurului i-au făcut pe antici să creadă inclusiv în puterile vindecătoare ale preţiosului metal. În zilele noastre, cel mai râvnit metal este folosit în cercetarea medicală. Aurul este folosit în producerea multor echipamente medicale, iar unele combinaţii care conţin aur s-au dovedit deja eficiente în tratarea unor boli precum artrita, reumatismul, inflamaţiile sau chiar cancerul. Să nu uităm de aurul folosit în stomatologie şi nici de firele de aur folosite în producerea stimulatoarelor cardiace ori implanturilor.
Aurul în stomatologie
Aurul nu se corodează, nu se oxidează, nu e toxic, nu e alergenic şi e bio-compatibil cu organismul uman, ceea ce îl face extraordinar de util în stomatologie, unde se foloseşte de peste 2000 de ani. Din aur se fac plombe, coroane şi punţi dentare, iar preţiosul metal se foloseşte, de regulă, în aliaj cu alte metale. Japonezii rămân cei mai mari producători de materiale stomatologice din aur, urmaţi de nemţi şi americani.
Aurul in cosmetica
Deşi toate produsele care conţin aur sunt scumpe, piaţa acestora prinde teren de la un an la altul. Mastile cosmetice cu foiţă de aur de 24k sunt un tratament de lux, disponibil si in Romania si bazat pe absorbtia aurului în piele, care-i ofera tenului supleţe şi o fineţe aparte. Foiţele de aur folosite în aceste tratamente sunt fabricate în Japonia, într-un district numit Ishikawa. Mai mult, aurul există şi în creme de faţă şi chiar farduri. Motivul : aurul nu-şi schimbă culoarea şi nu este afectat de radiaţiile ultraviolete. Metalul nobil mai este folosit în cosmetică sub formă de pulbere şi ser.