Mulţi români speră că vor reuşi să-şi cumpere locuinţa visată cu ajutorul programului “Prima casă”, prin care statul garantează un credit ipotecar de 60.000 de euro. Ieri, pe adresa de e-mail primacasa@libertatea.ro au venit peste o sută de întrebări. Începând de azi, în Libertatea veţi primi răspunsurile la toate nelămuririle legate de acest program.
Cristina V: Acest program se aplică doar pentru locuinţe noi sau şi pentru cele din blocurile vechi?
Răspuns: Reprezentanţii Guvernului au explicat clar că programul nu se referă doar la locuinţele noi, solicitanţii putând cumpăra şi un apartament într-un bloc vechi.
Iulia: Avansul de 5% va fi obligatoriu? Eu îmi doresc foarte mult o casă a mea, dar nu am bani puşi deoparte şi nu ştiu cine m-ar putea împrumuta, mai ales că, din câte am înţeles, noi nu vom primi bani de la bancă, ci se va face contract. Altă întrebare: dacă voi împrumuta doar 35.000 de euro, oare voi primi creditul dacă am un salariu de 1.000 lei şi soţul are indemnizaţie pentru creşterea copilului?
Răspuns: Da, avansul minim de 5% este obligatoriu. În ceea ce priveşte suma primită de la bancă, aşa se procedează în cazul oricărui contract ipotecar, banii sunt viraţi într-un cont pe numele celui de unde aţi cumpărat locuinţa. Suma împrumutată poate fi mai mică de 60.000 de euro, dar în condiţiile în care locuinţa costă mai mult va trebui să achitaţi diferenţa din fondurile proprii. Verificarea o va face banca unde veţi depune cererea de creditare, dar, conform declaraţiilor lui Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor, venitul familial ar trebui să fie de minimum 595 de euro pentru a putea accesa un credit ipotecar prin acest program. Mai mult decât atât, tot băncile vor fi cele care vor aproba dosarul de creditare, deci reprezentanţii acestora vor fi cei care vor decide dacă vă vor da banii.
Cristina Munteanu, Alexandra şi Maria C: Care trebuie să fie venitul net minim în cazul unui cuplu de tineri căsătoriţi pentru a putea participa la acest program?
Răspuns: Ministrul finanţelor a declarat în urmă cu două zile că pentru o locuinţă de 50.000 de euro, cu un avans de 5%, pentru un credit pe 25 de ani, venitul minim ar trebui să fie de 595 de euro, dar reprezentanţii imobiliari se îndoiesc de faptul că băncile vor da credite persoanelor care au un venit familial mai mic de 700 de euro.