Noul maxim a venit după ce compania de plăți Square, controlată de către Jack Dorsey, un cofondator al Twitter, a anunțat că permite utilizatorilor să cumpere și să vândă Bitcoin prin intermeidul aplicației sale Cash.
Bitcoin se tranzacționa la 8.197 dolari pe bursa Bitstamp din Luxemburg, după ce în data de 12 noiembrie era doar 5.555 dolari.
Moneda virtuală este foarte volatilă, iar valoarea acesteia scăzuse de curând după ce mai mulți bancheri au avertizat că aceasta este o ”bulă”, inclusiv șeful JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA.
De asemenea, Rusia și China au interzis vânzarea Bitcoin.
Valoarea totală a monedelor digitale aflate în circulație era luni de 242 de miliarde de dolari.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este prima monedă digitală lansată în lume, în anul 2009, iar aceasta folosește elemente de criptografie. Acesta a fost ”inventat” de către enigmaticul Satoshi Nakamoto.
Nemulțumit de faptul că băncile centrale din întreaga lume scădeau dobânzile și depreciau monedele naționale în toiul crizei economice, Nakamoto a venit cu ideea de a inventa o monedă care să nu fie sub controlul băncilor centrale pentru a nu fi ”sărăciți” cei cu economiile în depozite bancare. De altfel, un olandez și-a vândut tot și s-a mutat într-un camping pentru a putea paria toți banii pe Bitcoin.
Mai exact, toate tranzacțiile sunt înregistrate în așa-numitul ”blockchain”, care reprezintă un ”lanț” ale cărui ”zale” consemnază toate tranzacțiile efectuate.
Acestea sunt verificate de o rețea de calculatoare, care trebuie să rezolve o serie de calcule complexe. Calculatoarele nu se află într-o locație centrală, ci fiecare utilizator își poate folosi propriul calculator. Rezolvarea de probleme matematice previne frauda.
Niciun Guvern nu controlează Bitcoin
De asemenea, cantitatea de monede este limitată, tocmai pentru a prezerva valoarea, spre deosebire de băncile centrale din întreaga lume, care pot porni oricând ”tiparnița” de bani. Cantitatea totală de Bitcoin este limitată la 21 de milioane de unități, din care 16,5 milioane erau deja ”minate” până acum. Cantitatea finită face ca prețul Bitcoin să crească cu timpul, din cauza ”tipăririi” de bani de către băncile centrale din întreaga lume.
Tranzacții sunt anonime
De asemenea, în cazul Bitcoin este că tranzacțiile sunt anonime, adică nu se știe între cine și cine se fac.
Cine este Satoshi Nakamoto nu a putut fi stabilit niciodată în mod clar. Mai multe persoane au afirmat că ei sunt creatorul Bitcoin, dar nu au adus niciodată dovezi.
Bitcoin este, în esență, un fel de PayPal cu valoare proprie, fără a avea bănci ca intermediari. Practic, este, în același timp, atât o monedă, cât și un mijloc de tranzacționare, dar ”scăpat” de orice fel de control al vreunui stat sau autorități.