Antibioticele se afla pe primele locuri in topul consumului de medicamente. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, spune ca in 40% din cazuri utilizarea acestora reprezinta insa un abuz.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel spune ca cele mai dese cazuri in care oamenii fac abuz de antibiotice sunt episoadele febrile. “Febra de peste 38 de grade e principala vinovata in determinarea abuzului de antibiotice. Oamenii asociaza prezenta febrei cu o infectie, in contextul in care ar trebui sa stim ca aparitia febrei poate fi atat de natura infectioasa, cat si neinfectioasa. Mai mult, trebuie sa stim ca nu orice boala infectioasa care da febra se si trateaza cu antibiotice.
Reguli contra abuzului
Cand credem ca avem nevoie de un antibiotic, trebuie sa consultam medicul de familie. Daca nu avem acces la medicul de familie, trebuie consultat un medic specialist in boli infectioase. Cand ni se intampla sa facem febra, nu trebuie sa luam antibiotice fara prescriptia acestora de catre medic.
Infectii „rezistente”
Situatiile care se asociaza frecvent cu aparitia de bacterii rezistente la antibioticele uzuale sunt urmatoarele: spitalizari anterioare (in ultimele 12 luni), spitalizari prelungite anterioare infectiei, interventii chirurgicale si utilizarea de antibiotice tip levofloxacina sau eritromicina. In acest caz, trebuie ceruta parerea unui specialist, singurul in masura sa decida asupra unei anumite clase de antibiotice.
Boli care „cer” antibiotice
Medicul atrage atentia ca exista doua situatii-limita in care putem folosi antibiotice, si anume: boala diareica cu scaune diareice apoase cu sau fara aspect de “zeama de orez” si care ar putea sugera holera, daca acest lucru se intampla cand sunteti in Delta Dunarii. “In acest context, administrarea de tetraciclina 2g/zi este salvatoare, stiut fiind faptul ca holera este una dintre bolile rapid ucigatoare”, a completat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. O a doua situatie poate fi determinata de angina streptococica. Acesta se manifesta prin dureri foarte mari la inghitit, cresterea in volum a amigdalelor, care sunt intens rosii si cu depozite purulente. “Pentru a fi combatuta trebuie sa administram Penicilina V sau cefalosporine orale”, a afirmat medicul.
Situatii in care antibioticele nu sunt indicate
Atunci cand dezvoltam o infectie urinara, nu e bine sa luam imediat antibiotice, chiar daca le avem in casa, deoarece administrarea acestora are adesea efect de presiune selectiva asupra bacteriilor implicate in infectiile urinare, in ideea aparitiei de bacterii rezistente la acele antibiotice. “Astfel, ar fi de preferat ca, inaintea inceperii unui tratament cu antibiotice, sa se efectueze mai intai un examen sumar de urina si o urocultura”, a mai declarat directorul Institutului “Matei Bals”. Potrivit acestuia, nu este bine sa luam antibiotice nici cand facem o infectie de tract respirator, deoarece aceasta este adesea de origine virala. Atunci cand sunt de origine bacteriana, exista o probabilitate foarte mare sa fie generate de bacterii cu un anumit grad de rezistenta.