Fostul premier Victor Ponta, cumnatul său – Iulian Herțeanu, influentul Sebastian Ghiță, Baronul Vlad Cosma, “contabilul” liberal Vlad Moisescu și creierul Apa Nova – Ovidiu Semescu au fost printre cei care în ultimii doi ani au ajuns să tremure în fața procurorilor anticorupție din Ploiești. În timp ce majoritatea birourilor teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au în medie unul-două dosare importante la fiecare trei ani, atunci când se înnoiește conducerea, serviciul Ploiești a pus început unele dintre cele mai grele dosare anticorupție.
Asta doar în ultimii doi ani sub al doilea mandat al lui Lucian Gabriel Onea. Explicația DNA pentru faptul că parchetul teritorial din Ploiești a început urmărirea penală sau a trimis deja dosare în instanță stă în faptul că au fost foarte multe sesizări care aveau legături cu personaje sau afaceriști din județul Prahova.
În ceea ce-l privește pe Lucian Gabriel Onea, acesta are o vechime că procuror de peste 15 ani. Cariera și-a conturat-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni. Din ianuarie 2010 a fost numit procuror anticorupţie la Serviciul Teritorial Ploieşti.
Deși a ajuns în poziția de procuror-șef al DNA Ploiești încă din anul 2012, primii doi ani ai săi nu avut parte de dosare celebre.
Însă în ultimii doi ani, situația s-a schimbat, și s-au deschis dosarele de corupție de la HidroPrahova (Iulian Herțanu, Sebastian Ghiță etc.), CJ Prahova (Mircea Cosma, Vlad Cosma), Primăria Sector 1 București (Andrei Chiliman, Vlad Moisescu), Primăria Ploiești (Iulian Bădescu), MAI – SJA Prahova, BCCO Ploiești și IPJ Prahova (unde sunt cercetați ofițerii de poliție Constantin Ispas, Emanuel Saghel și Adrian Rădulescu), Poliția Locală Ploiești (Cristinel Toader), APDRP Romania (Vădan Mihail Gavril) au transformat Serviciul teritorial Ploiești în vedeta DNA.
Ultimele cauze realizate de parchetul anticorupție din Ploiești sunt cele care i-au vizat pe Sebastian Ghiță, Victor Ponta în dosarul care vizează finanțarea campaniei fostului premier la funcție de președinte din 2014. În această săptămână, DNA Ploiești a mai început și urmărirea penală a Anei Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente.
Alții sunt mai leneși
Cele 15 structuri teritoriale anticorupție care trebuie să completeze lupta biroului central sunt situate în: Alba Iulia, Bacău, Brașov, Baia Mare, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Suceava, Timișoara și Târgu Mureș.
Dacă magistrații din Ploiești și poate și cei din Constanța, de unde au pornit dosarele lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, sunt premianți, sunt și colegi care nu au prea mari realizări.
DNA Galați
Procurorii de la malul Dunării s-au remarcat în ultimii patru ani doar cu dosarele care l-au vizat pe Baronul de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu și pe fostul prefect de Galați, Emanoil Bocăneanu. În schimb, dosarul care îi vizează pe parlamentarii Liviu Ciucă și Eugen Durbacă a fost “uitat”.
DNA Suceava
Parchetul regional din nordul țării s-a ocupat de cause minore, funționari publici de obicei. Singurele dosare mai importante sunt cele care i-au vizat pe Flroin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani sau pe Florin Sinescu, fost prefect al județului Suceava.
DNA Baia Mare
Activitate subțire este și la biroul teritorial din Baia Mare. Aici, sungurele dosare vizibile sunt cele care îl vizează pe primarul muncipiului, Cătălin Cherecheș.
Black Friday 2016 în România. Lista magazinelor participante la Black Friday 2016 în România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro