Valabilitatea unei procuri notariale este stabilită de ambele părţi, care pot limita durata acesteia în cadrul actului notarial sau pot stipula o durată nedeterminată. În cazul în care părţile nu au prevăzut un termen, procura încetează după 3 ani de la încheierea ei, conform legii. Alte căi de anulare a împuternicirii sunt: prin revocarea sa de către mandant (cel care împuterniceşte), prin renunţarea mandatarului (care este împuternicit) sau prin moartea, incapacitatea sau falimentul mandantului ori a mandatarului, cât şi prin alte cauze (neexecutare, expirarea termenului etc.).
Revocarea de către cel care
împuterniceşte Se face prin declaraţie autentică la notar. Notarul e obligat să transmită, imediat, revocarea către Registrul naţional notarial de evidenţă a procurilor şi revocărilor acestora. Acest registru este ţinut de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi în el se înregistrează procurile/ mandatele date în scopul încheierii de acte şi îndeplinirii de proceduri notariale, precum şi actele de revocare a lor, notarul având obligaţia de a efectua înregistrările.
Renunţarea celui împuternicit
Potrivit Codului Civil, mandatarul poate renunţa oricând la împuternicire, notificând mandantului renunţarea sa. Sunt situaţii în care, de exemplu, mandatarul poate solicita o sumă de bani pentru a îndeplini mandatul sau mandatarul poate pretinde remuneraţie pentru actele pe care le-a încheiat pe seama mandantului până la data renunţării. Mandatarul este obligat să îl despăgubească pe mandant pentru prejudiciile suferite prin efectul renunţării, cu excepţia cazului când continuarea executării mandatului i-ar fi cauzat mandatarului însuşi o pagubă însemnată, care nu putea fi prevăzută la data acceptării mandatului.
Rezolvarea altor situaţii
În cazul decesului, a incapacităţii sau a falimentului uneia dintre părţi, moştenitorii ori reprezentanţii acesteia au obligaţia să informeze cealaltă parte. Mandatarul sau moştenitorii ori reprezentanţii săi sunt obligaţi să continue executarea mandatului dacă întârzierea acesteia riscă să pună în pericol interesele mandantului ori pe cele ale moştenitorilor săi.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!