Rahitismul este o afectiune caracteristica animalelor in crestere, fiind cauzat de o deficienta marcanta de fosfor, vitamina D si calciu din ratia alimentara. Raportul dintre calciu si fosfor necorespunzator este considerat a fi cauza aparitiei defectelor de mineralizare.
Caracteristice pentru rahitism sunt slaba vascularizare si mineralizare a zonelor de crestere osoasa. Astfel ca un catel afectat va prezenta durere mai ales la extremitatile oaselor lungi, dificultati la deplasare, tumefiere a zonelor periarticulare, defecte de aplomb si chiar fracturi ale oaselor lungi.
In afara de manifestarile clinice pentru diagnostic se foloseste si tehnica radiologica, unde se va observa mai ales linia metafizo-epifizara (zona de crestere) cu contur sters, neregulat, os cu structura demineralizata (os sticlos).
Sunt afectate animalele cu o alimentatie dezechilibrata
Sunt afectate mai ales animalele care primesc o ratie dezechilibrata formata in special din alimente din casa. Dar exista si o afectiune similara rahitismului, vizibila mai ales la rasele mari (Dog german), care au primit o suplimentare nejustificat de mare a calciului in ratie, de aceea recomandam ca administrarea suplimentelor nutritive sa se faca la recomandarea stricta a medicului veterinar.
Tratamentul este in principal de natura nutritionala, recurgandu-se la o dieta special conceputa varstei, rasei si afectiunii respective. Expunerea la soare are un efect benefic important prin imbunatatirea metabolismului vitaminei D. Se vor folosi suplimente alimentare cu un raport optim calciu/fosfor pentru varsta respectiva.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D