Ministrul Carmen Dan spune că va merge în Parlament și va cere adoptarea unor amendamente pentru ca plata orelor suplimentare prestate de polițiști să fie achitate. Asta în condițiile în care angajatul MAI nu beneficiază de timp liber pentru munca pe care a făcut-o peste program. Dacă totul va decurge normal și toate demersurile vor deveni legale, primele plăți s-ar putea efectua încă din luna iunie a acestui an.
În altă ordine de idei, Carmen Dan spune că va merge tot în Parlament pentru aprobarea unui amendament care să permită acordarea unui spor de zece la sută jandarmilor din grupele de intervenție. În context, ministrul spune că va încerca să aducă salariile luptătorilor de la Jandarmeria Română la același nivel cu cele ale polițiștilor, mai ales că cele două structuri participă activ la menținerea ordinei și siguranței publice.
Salariile polițiștilor au crescut de la 1 februarie
Salariile polițiștilor au crescut de la 1 februarie. Ministerul Afacerilor Interne a aprobat majorări salariale între 5 și 10 % pentru 28.000 de polițiști.
Ordinul aprobat prevede acordarea sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică pentru mai multe categorii de polițiști decât până în prezent. Peste 3.000 de polițiști primesc acest drept pentru prima dată, în condițiile legislației în vigoare: polițiștii de la acțiuni speciale, criminaliștii și cei care îndeplinesc atribuții specifice de cercetare la fața locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu.
Totodată, peste 25.000 de polițiști beneficiază de acest spor majorat de la 5 la 10%. Mărimea concretă a procentului sporului pentru risc și solicitare neuropsihică pentru fiecare categorie de personal se stabilește anual, în limita fondurilor bugetare. În acest an, valoarea sporului va fi cuprinsă între 5% și 20% în funcție de condițiile de desfășurare a activității.
În plus se prevede acordarea unei indemnizații pentru pază și supraveghere de 5% din salariul de funcție pentru personalul care asigură paza, escortarea și supravegherea persoanelor reținute sau arestate preventiv, pentru timpul efectiv prestat în aceste condiții.
Ce spun legiștii despre crima de la Slatina: „N-a fost nicio luptă, el a lovit-o până a ucis-o, apoi şi-a dat singur cu cuţitul”