Am solicitat clarificările necesare de la instituția abilitată în acest domeniu, și anume, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Montarea detectoarelor, obligatorie pentru imobilele cu geamuri termopan
O primă precizare este aceea că, obligativitatea montării detectoarelor de gaze a apărut pentru prima dată în Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, publicate în Monitorul Oficial, Partea I, din 27 februarie 2004. Totodată, dispozițiile din Ordinul M.E.C. nr. 713/2004 privind modificarea unor prevederi din Anexa nr. 1 „Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” la Ordinul M.E.C. nr. 58/2004 prevedeau că: ”Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale și suprafețele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt parțial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcție specială (securizat, termopan etc.).” Așadar, dacă imobilul în cauză, indiferent în ce an a fost el contruit, este dotat cu geamuri de genul celor enumarate mai sus, inclusiv în urma efecturii lucrărilor de izolare termică, atunci montarea senzorilor de gaze este obligatorie.
În blocurile neizolate termic, montarea nu este obligatorie
Dar, ce se întâmplă în cazul imobilelor construite înainte de anul 2008, care nu au fost izolate termic și nu sunt dotate cu geamuri termopan sau cu geamuri securizate? Ei bine, cei care locuiesc în astfel de imobile nu sunt obligați să-și monteze senzori de gaze. În acest caz, montarea lor este obligatorie doar în situația în care operatorul economic autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale. ANRE precizează: În situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
Răspunderea aparține proprietarului
ANRE mai precizează: Având în vedere că instalația de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, intretinerea, exploatarea si repararea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, titular al contractului de furnizare a gazelor naturale (indiferent daca este persoană fizică sau asociație de proprietari), care răspunde pentru buna lor functionare.
Ce trebuie să faci dacă ai luat țeapă cu detectoarele de gaze