Acțiunea de evacuare a celor trei tinere s-a realizat pe ruta Fâșia Gaza – Israel – Amman – București.
Potrivit MAE, la sosirea pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, celei trei cetățene române au fost întâmpinate de personal consular din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză din cadrul ministerului.
Ministerul Afacerilor Externe a informat, marți, la solicitarea Libertatea, că în urma demersurilor desfășurate la nivelul Celulei de Criză a MAE, care a coordonat intervenția în teren a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv și Amman, respectiv a Oficiului de reprezentare de la Ramallah, cele trei femei de cetățenie română au părăsit în siguranță teritoriul Fâșiei Gaza.
Costurile de repatriere au fost suportate integral de către Ministerul Afacerilor Externe, prin angajarea fondului special aflat la dispoziția Celulei de Criză a MAE, destinat gestionării situațiilor de criză.
O echipă consulară mobilă (formată din reprezentanții Ambasadei României la Tel Aviv și ai Oficiului de la Ramallah) a fost prezentă în punctul de trecere a frontierei Erez (Israel) pentru a acorda asistența și protecția consulară necesară.
Reprezentanții echipei consulare mobile i-au însoțit pe cei trei cetățeni români pe teritoriul israelian până la granița cu Iordania. Totodată, o a doua echipă consulară mobilă (din cadrul Ambasadei României la Amman) a preluat cetățenii români din punctul de trecere a frontierei King Allenby/King Hussein Bridge și le acordă asistența consulară necesară, urmând să-i însoțească până la Aeroportul Queen Alia /Amman, pentru îmbarcare cu destinația București.
Mama celor trei tinere aflate în pericol de moarte în Gaza era în țară, și intrase în cea de-a șasea zi de greva foamei. Cerasela Țuțuianu spunea că, pentru cele fiice, fiecare zi petrecută tot în Gaza este o zi mai aproape de o ”moarte de onoare”, o tradiție în această zonă a lumii.