Având în vedere situaţia financiară a SNTFM CFR Marfă SA, din cauza căreia societatea se află pe lista companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, conducerea societăţii a iniţiat un amplu program de restructurare şi reorganizare, care are scopul de a diminua pierderile, arieratele şi de a se încadra în fondul de salarizare aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli, se arată într-un comunicat de presă al CFR Marfă remis luni MEDIAFAX.
„Începând cu prima decadă a lunii iulie 2011 se va pune în practică un program de concediere colectivă prin reducerea a 3.000 de posturi, de asemenea, în următoarele şase săptămâni, tot din considerentele precizate anterior, se va reduce programul de lucru cu două zile, începând cu 23 mai 2011 pentru perioada menţionată mai sus (respectiv din 30 de zile lucrătoare se vor lucra 28)”, potrivit unui comunicat de presă al CFR Marfă citat de Mediafax.
Reprezentanţii salariaţilor se opun acestor măsuri şi consideră că această măsură încalcă contractul de muncă valabil în cadrul Companiei CFR Marfă, hotărârea fiind luată fără acordul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, sindicat reprezentativ, şi fără respectarea prevederilor legale în vigoare. Sindicaliştii spun că potrivit unor documente semnate de administraţie este vorba de o reducere a săptămânii de lucru de la 5 la patru zile, astfel fiind vorba de o reducere cu patru zile pe lună, nu cu două cum susţin reprezentanţii CFR Marfă.
„Reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile provoacă lucrătorilor o pierdere salarială de 20 la sută care se adaugă unei reduceri a veniturilor salariale de 30 la sută, stabilite anul trecut şi valabilă şi pentru anul 2011 şi vine pe fondul reducerilor de personal. În prezent în cadul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA are loc concedierea colectivă a 3.000 de angajaţi, dintre care 2.581 de lucrători urmând să intre în şomaj, diferenţa de 419 având vârsta de pensionare”, se arată într-un comunicat al sindicatelor. Acestea solicită ministerului să impună conducerii Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA să negocieze de îndată cu reprezentanţii Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, pentru găsirea unor soluţii legale, care să respecte contractul colectiv de muncă, aflat în vigoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro