“Nu sunt terorist, sunt capitalist”, au fost primele cuvinte ale omului de afaceri Dinu Patriciu la aflarea vestii ca motivatia oficiala pentru care i-au fost ascultate telefoanele tine de “siguranta nationala”. Din pacate, se dovedeste insa ca ascultarea telefoanelor a devenit o practica curenta pentru a servi interesele diverselor grupurilor de afaceri.
In primavara anului trecut, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, acuza grupul de interese condus de Ovidiu Tender (foto stanga) ca incearca sa-l santajeze. “Am fost amenintat ca, daca nu cedez controlul Rompetrol prin fuziune cu Rafo, as fi avut multe greutati. Ne-au amenintat cu publicarea unui memorandum privind privatizarea Petromidia urmata de o serie de anchete”, afirma la acea data presedintele Rompetrol.
De remarcat ca, tot atunci, Patriciu a lasat de inteles ca acest grup, impreuna cu o serie de personaje din anturajul fostului presedinte Iliescu, i-au ascultat telefoanele. “Ii anunt in acest moment pe cei care ma asculta ca folosesc telefoane cu cartela”, afirma Patriciu adresandu-se celor care s-ar fi aflat in spatele memorandumului realizat de Departamentul Securitatii Nationale de la Cotroceni. Documentul respectiv, avizat de consilierul Ioan Talpes, cuprindea o serie de acuzatii referitoare la modul in care a fost realizata privatizarea rafinariei Petromidia, in acest caz statul roman fiind prejudiciat, potrivit memorandumului, cu circa 200 milioane de dolari.
O alta ciudatenie a mai iesit la iveala cand firma Faber Invest a prezentat drept proba intr-un proces civil impotriva lui Patriciu un document confidential intocmit in cadrul anchetelor desfasurate de procurorii PNA in cazul Rompetrol. Firma Faber e unul din actionarii VGB Invest care apartine “imperiului VGB” controlat de Marian Iancu. De asemenea, surse din piata petrolului sustin ca si Tender ar fi actionar la Faber.
Potrivit acelorasi surse, interesul pentru Petromidia provenea si din faptul ca rafinaria detine o platforma chimica unde, in cazul unei fuziuni, s-ar fi putut “amesteca” produsele petroliere secundare cu benzina si motorina produsa in rafinarii, scapand astfel de taxele aferente carburantilor auto. Se pare ca acest procedeu ar fi fost folosit “cu succes” si in alte combinate chimice din tara, falimentate ulterior. Practic, devine clar cum o serie de grupari economice incearca sa-si elimine competitorii apeland la orice mijloace, inclusiv la sprijinul serviciilor secrete care intercepteaza convorbiri telefonice sub pretextul protejarii sigurantei nationale.