Un doctor bucurestean pune diagnostice pacientilor printr-o metoda mai putin obisnuita: termografia. Cu ajutorul unui aparat medical, Dumitru Badila (48 de ani) studiaza si fotografiaza diferentele de temperatura emanate de corpul uman. Aceste diferente sunt ca un semnal de alarma in diagnosticarea unor boli si maladii, precum cancerul de piele si de san.
Termografia medicala sau termoviziunea computerizata este o metoda de diagnostic cu ajutorul careia se vizualizeaza diferentele de temperatura de la suprafata corpului. Mai exact, se fac niste fotografii ale trupului uman, in infrarosu, care mai apoi se ‘citesc’ si se analizeaza. Diferentele de temperatura sunt redate prin puncte calde, de culoare rosie sau puncte reci, de culoare verde. Zona de pe corp unde apar aceste puncte rosii este o zona ‘cu probleme’. Este o procedura total inofensiva, care nu iradiaza organismul si poate fi repetata ori de cate ori este nevoie.
‘Acest aparat e foarte bun in depistarea cancerului de piele si mai ales a celui de san. Principala investigatie a cancerului de san si cea mai cunoscuta este mamografia, despre care se spune ca are precizia cea mai mare din metodele clasice de depistare a cancerului. Practic, o mamografie este o radiografie cu raze X a sanilor. E extrem de nociva, nu este recomandat sa o faci mai mult de o singura data pe an. Exista insa si o alta metoda mai putin cunoscuta: termografia. Examinarea dureaza maximum o ora, nu e daunatoare pentru organism ca radiografia cu raze X, iar rezultatele sunt precise. Nu costa mai mult de 60 de lei’, ne-a declarat doctorul Dumitru Badila.
La cabinetul doctorului Badila, situat pe Calea Mosilor din Bucuresti, e in permanenta cineva care isi asteapta randul la o termografie. Aici vin femeile de peste 30 de ani care vor pur si simplu sa-si evalueze starea de sanatate fara a face radiografii nocive. ‘Eu o prefer metodelor clasice de investigare a sanatatii pentru ca nu necesita mult timp. Mai demult, mi-au gasit o inflamatie a coloanei, care in acel moment nu ma durea si nu aveam habar de existenta ei. M-am dus cu rezultatele termogramei la un medic specialist si am scapat de operatie tocmai pentru ca descoperisem inflamatia din timp’, ne povesteste Luiza Geonca, de 32 de ani, din Bucuresti.
2 cm de par ne arata de ce afectiuni vom suferi in viitor
In doi-trei centimetri de par se poate citi totul despre starea noastra de sanatate, se poate vedea ce boli am avut si ce boli vom face in viitorul apropiat.
‘Firul de par creste cam un centimetru pe luna, prin urmare, o suvita lunga de doi-patru centimetri ne arata ce s-a intamplat in organism in ultimele luni’, explica dr. Stefan Tiron, seful Centrului ‘Dr. Tiron’, din Bucuresti, unde se efectueaza astfel de teste.
O singura conditie exista: persoanele care vin pentru acest tip de test trebuie sa aiba parul curat, fara geluri sau alte cosmetice pentru par. In trei saptamani de la recoltarea firelor de par, pacientii primesc rezultatul testelor.
‘Dupa ce se face recoltarea, se completeaza o fisa medicala, iar probele sunt trimise pentru analiza la un laborator din Milano. Rezultatele se interpreteaza si acolo, si aici, iar pacientul primeste sfaturi legate de dieta si un tratament pe baza de suplimente nutritive’, explica dr. Stefan Tiron.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro