Muncesc la zeci si sute de metri sub pamant, in conditii greu de imaginat. Activitatea lor se desfasoara contra timp si consta intr-o lupta pe viata si pe moarte cu tonele de pamant, gazele letale sau cu focurile mistuitoare iscate de exploziile accidentale din minele romanesti. Sunt insa singura speranta a minerilor ce raman captivi in maruntaiele pamantului. Sunt numiti mineri salvatori. “Salvatorii din iad”, cum le mai spun colegii lor de breasla.
Aproape in fiecare an minele din Romania isi cer tributul in vieti omenesti. Anul curent nu a facut nici el rabat de la regula blestemata a minelor. In ianuarie 2006 o deflagratie necontrolata a avut loc la Anina si s-a soldat cu sapte morti si cinci mineri grav raniti. Cateva luni mai tarziu, Mina Baia Noua, din localitatea Dubova, a rapit si ea doua suflete. Ortacii au ramas prinsi in adancuri timp de peste trei saptamani, in ciuda eforturilor disperate depuse de minerii salvatori. Dar cine sunt de fapt acesti mineri salvatori?
In toate cazurile enumerate mai sus, precum si in multe alte situatii, pentru salvarea ortacilor surprinsi de aceste evenimente in mina intervin ei: minerii salvatori. Sunt singurii oameni special antrenati in acest sens.
Reporterii ziarului Libertatea au reusit sa patrunda, pentru scurt timp, in lumea lor, la Statia Centrala de Salvare Miniera Petrosani, locul unde minerii salvatori se antreneaza zilnic. Am stat de vorba cu trei dintre cei mai buni mineri salvatori profesionisti din Romania. De-a lungul carierei lor au participat la peste 150 de cazuri de salvari din subteran, printre care cele mai recente au fost cele de la Anina si Baia Noua.
„La Vulcan a fost una din cele mai dificile misiuni”
“La prima vedere aceasta meserie este ca oricare alta. Ca aceea a unui pompier, de exemplu. Si noi lucram contra timp, sub un stres imens, iar moartea ne pandeste la fiecare pas. Acolo jos insa, in mina, trebuie sa fii foarte bine pregatit, iar experienta este un factor vital. Cand plecam intr-o actiune avem un plan bine stabilit. In functie de evenimentul petrecut la mina (explozie, alunecari de teren, intoxicatie cu gaz metan), luam cu noi specialisti in acel domeniu. De exemplu, daca a avut loc o deflagratie urmata de un incendiu avem nevoie de mineri salvatori electricieni si de cei specializati in salvarile de acest gen. O echipa de mineri salvatori e obligatoriu formata din cel putin trei oameni. Niciodata mai putin, asta-i o regula stricta. Daca oricare dintre cei trei oameni nu se simte in stare sa intre in subteran, o alta echipa de salvatori ii ia locul. Prima regula este securitatea echipei de salvare, ca sa nu devenim si noi cei salvati, pentru ca noi luptam deseori contra legilor naturii”, ne-a declarat seful singurei echipe profesioniste de mineri salvatori din Valea Jiului, inginer Gheorghe Mununar, in varsta de 35 de ani.
Potrivit acestuia, la Statia Centrala de Salvare Miniera Petrosani sunt 30 de mineri salvatori care sunt gata sa intervina ori de cate ori sunt solicitati. Pentru a fi un miner salvator insa trebuie sa indeplinesti o serie de conditii si mai ales sa treci cu bine de cateva examene drastice. “Trebuie sa ai cel putin trei ani experienta ca miner si sa nu depasesti varsta de 45 de ani. Trebuie sa fii calificat in meserie si apt din punct de vedere psihologic si fizic. Apoi trebuie sa treci cu bine de un curs ce dureaza 24 de zile, curs in care dai si examene scrise, inveti si teorie, dar cele mai grele sunt probele practice pe care trebuie sa le treci. Acestea nu sunt tocmai usoare, pentru ca imita perfect situatii reale din teren: camere de gazare, foc deschis, camera de fum, circulatia prin spatii inguste si multe altele. Bineinteles totul se desfasoara contra timp, iar aceste examene se repeta o data la trei ani”, ne-a precizat Paulian Furtuna, director adjunct la Salvamin Petrosani.
“Una din cele mai dificile interventii ale noastre a fost in anul 2002, la Mina Vulcan. A avut loc o explozie din cauza acumularilor de gaz metan si au murit atunci 7 oameni. Mai mult, in incercarea noastra disperata de a-i scoate in viata pe cei ramasi in subteran am facut rabat de la reguli si era la randul nostru sa ne pierdem vietile. Atunci cand avem informatii ca cei surprinsi in mina de un eveniment de acest gen sunt in viata presiunea asupra noastra este si mai mare. Asta de fapt este menirea de salvator, sa-i scoti in viata la suprafata, indiferent de starea lor sau a minei”, isi amintesc ei.
„In trei saptamani am scos tone de pamant”
La Vulcan au lucrat chiar si 10 ore pe zi, era periculos, pentru ca in urma exploziei se surpase galeria de acces.
“Am sapat vreo 4 zile si exista pericolul unei noi explozii. Nu stiam daca minerii murisera in explozie si ne grabeam sa ajungem la ei. Am sapat un tunel de un metru in diametru si lung de peste 10 metri. Tone de pamant le-am scos manual, iar atunci cand reveneam la suprafata, dezamagirea de pe fetele rudelor celor din mina ne facea sa intram din nou. Am depus foarte mult efort fizic, dar din nefericire i-am scos morti. Oamenii ne-au acuzat atunci ca am tras de timp, ne-au scuipat si ne-au injurat, cu toate ca noi facusem mai mult decat era omeneste posibil”, ne-a povestit, cu o voce trista, Gheorghe Mununar.
„Noi trebuie sa intram acolo unde altii nu indraznesc sa se apropie macar”
Echipa condusa de el intra “acolo unde nimeni nu are curajul sa se apropie macar” si la cele mai grele cazuri sunt trimisi in linia intai. Cel mai adanc loc in care au coborat vreodata pentru salvare a fost la Anina, unde au actionat la peste 1.100 de metri. La Anina au sapat timp de o saptamana, iar victimele au fost scoase la ora 2 noaptea. Din nou au fost 7 morti. “Numar fatidic pentru noi”, spun cei doi salvatori profesionisti din echipa lui Mununar.
Tot ei au fost cei care au intrat primii la Baia Noua, unde doi mineri, Liviu Tomoioaga si Zdravco Yanculovici, au ramas captivi in mina dupa ce un perete al acesteia s-a prabusit peste ei. “Scoteam o cantitate imensa de pamant si roca din acea mina. Manual, totul manual. Caram cu targa afara, iar cand intram vedeam ca pamantul se surpa la loc. Eram neputinciosi. Munceam si nu inaintam nici un metru desi afara se ridicasera adevarati munti din pamantul scos de noi. Am scos sute de tone in aceste trei saptamani. Ajungeam pana aproape de ei, ii vedeam chiar deasupra noastra in colivia de fier, dar nu ajungeam la ei. Eram deznadajduiti, dar nu ne-am dat batuti”, spune Viorel Iacob, de 36 de ani.
Minele din Valea Jiului, cele mai periculoase
Istoria accidentelor miniere din Romania este una destul de lunga si scrisa cu sangele ortacilor ce si-au pierdut viata in subteran. Cele mai periculoase zone s-au dovedit a fi, de-a lungul timpului, exploatarile miniere din Valea Jiului. Mina Vulcan de aici detine recordul negru al accidentelor soldate cu moartea minerilor. Intre anii 1986-1994 au murit in aceasta mina peste 60 de oameni. Din nefericire, Mina Vulcan nu este singurul exemplu. In anul 1995 in cariera Lespezi o detonare eronata a dinamitei a dus la moartea a nu mai putin de 57 de mineri si ranirea grava a altor cateva zeci. Valea Jiului face din nou victime si in anul urmator. In 1996 zece mineri si-au pierdut viata in urma a doua accidente produse la Minele Uricani si Petrila.
Anii 2001-2002 au fost si ei marcati de mai multe astfel de evenimente nefaste. Bilantul este la fel de tragic: 25 de morti si 14 raniti.