Hossu: Calitatea vieţii oamenilor nu se va îmbunătăţi, pentru că oamenii pleacă acasă cu salariile nete, care vor fi mai mici
Bogdan Hossu spune că, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat re și o ”mică păcăleală”.
”Ca bani bruţi, pentru toţi salariaţii va fi mult mai mult cu cel puţin 22%; în part-time va fi cu mai mult de 22%, că va fi raportat la salariul minim pe economie. Numai că, în momentul respectiv când se vor calcula obligaţiile fiscale şi sociale, pe net se va vedea mai puţin la unii dintre salariaţi. Salariul net va fi mai mic. Va fi o mică păcăleală, în sensul în care raportul dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut va creşte datorită transferului de taxe sociale, dar, de fapt, pe net, calitatea vieţii oamenilor nu se va îmbunătăţi, pentru că oamenii pleacă acasă cu salariile nete”, a spus preşedintele Cartel Alfa,
El a mai atras atenția că nu există o corelare între legea pensiilor și legea codului fiscal.
”Susținem măsurile împotriva muncii la negru, dar trebuie discutat o anumită coerență în politicile acestea. Efectul este următorul, în esență: pe brut, aparent, salariile tuturor salariaților vor crește, dar pe net ori rămân conservate, ori scad”, a mai declarat Bogdan Hossu.
Citește și: După opt ani de război, frații Dolănescu au aflat sentința. Cum a fost împărțită averea lui Ion Dolănescu
Lia Olguța Vasilescu: Cand Boc a tăiat salariile cu 25 la sută, erau cuminți. Ei știu să reacționeze virulent doar când se dă
Ministrul muncii a ieșit cu o postare pe Facebook, intitulată ”despre inconsecvența UNOR sindicaliști”.
”1. Au făcut demonstrații în stradă, informându-i pe cei din administrația locala ca le vor scădea salariile, prin Legea salarizării, fiindcă nu există grila și Consiliile locale își vor bate joc de ei. Acum țipă că sunt prea mari, deși ei sunt lideri de sindicate, și ăa sunt iresponsabili consilierii locali care le-au crescut.
2. Au acuzat că nu se combate munca la negru și că vânzătorul la butic e plătit 2 ore pe zi, dar lucrează 10 și de aceea iese cu o pensie infimă. Când am obligat angajatorul să ii plătească și contribuțiile la nivelul salariului minim, ca sa aibă o pensie decentă și asigurare medicală, spun că e afectat mediul de afaceri. Dar ei sunt sindicaliști și normal ar fi să țină cu amărâtul…
3. Lansează în spațiul public că, deși contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim, pensia va fi pentru doua ore pe zi. Ceea ce e aberant, fiindcă vorbim de contributivitate! Mai mult, spun că așa a confirmat azi Guvernul. Nici poveste!
4. Lansează ca eu am spus azi că egalizăm vârsta de pensionare la femei și bărbați și că o creștem. Eu am spus azi că până la 1 August strângem date, că s-a studiat legislația europeană și am dat câteva exemple de acolo. Măcar eu reacționez la minciuni și nu le las să se rostogolească…
5. Au mințit că salariile au crescut de la 1 Iulie doar la demnitari. Trecând peste ideea ca la înalții demnitari au scăzut, legea s-a aplicat din Iulie pentru toată administrația locală, iar la ceilalți bugetari au crescut înainte de 1 Iulie cu diferite procente, până la 50 la sută în Cultură. Bugetul de salarii a crescut anul acesta cu 8 miliarde de lei doar până la 1 Iulie.
6. Au cerut diferite lucruri la Legea salarizării. 70 la sută dintre doleanțe s-au concretizat în lege. Unele, aberante, gen prima de 6 salarii la pensionare, le-am respins. Au spus că nici nu s-au văzut cu noi. Au uitat că au pus poze pe Facebook de la negocieri și că presa i-a filmat dând declarații in fata ministerului.
7. Acum spun că vor scădea salariile din Ianuarie pentru că se transferă la angajat contribuțiile. Uită să spună ca impozitul scade la 10 la sută de la 16 sau că scad contribuțiile de la 39.5 la 35 pp. Au curaj și să parieze. Normal! Nu îi doare gura…
8. Au anunțat peste tot că nu se vor acorda voucherele de vacanță, deși ordonanța e în vigoare iar unii ordonatori de credit au anunțat că încep să le distribuie.
9. Au mințit că, în legea salarizarii, bibliotecarul e plătit la fel ca infirmiera. Când s-a arătat coeficientul, cu diferența aproape dublă de salariu, s-au făcut că plouă.
10. Azi mi-au spus ca legea e inaplicabilă. Când am întrebat ce probleme concrete au identificat, nu au știut sa dea vreun exemplu…Cand Boc a tăiat salariile cu 25 la sută, erau cuminți. Ei știu să reacționeze virulent doar când se dă. Mai ales când li se pare că se dă prea mult…”, a scris ministrul Muncii.
Citește și: Viorica de la Clejani: „Nu am vrut să mă mărit cu Ioniţă! Nu mi-a plăcut de el la început!”