Întrebată cum comentează afirmațiile lui Dumitru Coarnă, care a spus că modificarea Legii pensiilor prin OUG va afecta tot sistem de apărare, siguranță și ordine publică și că premierul este singurul în care are încredere, ministrul Carmen Dan a spus că preferă să nu comenteze declarațiile lui Dumiru Coarnă, care are ”un limbaj dublu”.
”Aș prefera să nu comentez declarațiile domnului Coarnă, pentru că domnul Coarnă, din constatarea mea, umilă, are un limbaj dublu. O dată spune că actuala lege a pensiilor trebuie plafonată, că trebuie să creștem vârsta de pensie, iar atunci când vrem să corectăm această lege, amenință cu proteste. Cărei poziții a domnului Coarnă să îi răspund eu acum. Domnul Coarnă a avut ușa deschisă la Ministerul Afacerilor Interne ori de cîte ori a solicitat să stea de vorbă cu ministrul”, a spus Carmen Dan.
Ministrul a spus că, din câte știe la acest moment, înainte să vadă proiectul de act normativ, care nu a auns la MAI pentru avizare, ”nu se umblă la vîrsta de pensionare”.
Carmen Dan a precizat că una dintre prevederile nedrepte din legea actuală, din Statutul polițistului, care a iscat discuții, privește posibilitatea de a ieși la pensie la o vârstă la care, din punct de vedere profesional, angajatul este încă în putere și poate continua activitatea, dar, din motive neimputabile acestuia, optează pentru a ieși la pensie.
”Este o modificare care a intevenit printr-un act normativ, o Ordonanță de Urgență, care a fost elaborată, emisă în luna iunie 2016. În baza acestui text de lege se crează această posibilitate ca oamenii care din punct de vedere profesional mai au încă foarte mult posibilitatea să desfășoare activitatea, să iasă la pensi la vârste de până la 50 de ani. Acest text de lege, care a fost atât de dezbătut, această posibilitate care a fost menționată în spațiul public, a fost inserată în cadrul unui act normtiv dezbătut cu sindicatele. Sindicatele, atunci când s-a intervenit cu modificări la Statutul polițistului prin această Ordonanță de Urgență, au fost consultate. De ce atunci nu s-a sesizat nimeni, nu au fost discuții în planul public. Este o întrebare retorică”, a adăugat Carmen Dan.
Vor fi angajați 4.000 de polițiști. Salariile polițiștilor vor crește cu 10%, pentru a nu mai fi discrepanțe cu salariile militarilor
Despre deficitul de personal, Carmen Dan a spus că în scurt timp vor fi angajați 4.000 de polițiști.
Ministrul afacerilor Interne a mai spus că pregătește un act normativ pentru a crește cu 10% salariile polițiștilor, după a le echilibra veniturile cu salariile militarilor.
”Lucru foarte importat pentru noi, am avut săptămâna trecută discuții cu premierul și cu ministrul de Finanțe și sunt în măsură să spun că, în acest moment, pregătim un act normativ pentru ca și polițiștilor să le crească salariul cu 10%. Este un mesaj pentru polițiști, nu pentru sindicate. Se va aplica din momentul în care inră în vigoare actul normativ. Această proiecție este finalizată și, în acest moment, colegii mei de la Ministerul de Interne sunt în discuții cu colegii de la Minsitrul Muncii. Ne dorin să intervenim cu această prevedere legislativă, tocmai pentru a echilibra salariile dintre militari și polițiști, pentru că am constatat că în unele situații erau diferențe”, a mai spus Carmen Dan.
Ministrul a precizat că pregătește actul normativ pentru următoarea ședință de Guvern și modificările vor fi făcute imediat ce acesta va fi adoptat.
Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a spus, la Antena 3, că guvernanții nu au majorat salariile polițiștilor, dar vor să le taie pensiile.
”Au lăsat șmecherii din Ministerul de Interne să se pensioneze la 42-43 de ani, spun eu prin încălcarea legii, cu pensii de 130 de milioane, pe mare parte dintre ei i-au reangajat pe postul de consilier, ceea ce este ilegal, și o să fac probabil o plângere la Parchet în acest sens.” a afirmat Dumitru Coarnă.
Liderul SNPPC a adăugat că prin OUG va fi crescută vârsta de pensionare și va scădea cuantumul pensiei.
”Noi avem acum vârstă standard 60 de ani și, pentru că lucrăm în condiții speciale, putem să ne pensionăm la 47-48 de ani, cu 100%. Îi deranjează lucrul acesta și vor să-i aducă pe cei din condiții speciale să se pensioneze la 55 de ani”, a mai spus Coarnă.
Guvernul îngheață pensiile speciale. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunțat că pensiile care nu se bazează pe principiul contributivității nu vor fi actualizate cu salariile aflate în plată, ci vor fi indexate cu rata inflației. Ea a mai anunțat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. Ordonanţa pe care o va da Guvernul săptămâna viitoare se va aplica din 15 septembrie, astfel că până atunci, cei care vor dori să iasă la pensie pe actualul sistem, o pot face până la acea dată.
Coaliția PSD-ALDE se reunește luni în ședință, pentru agenda sesiunii extraordinare, care a fost convocată pentru această săptămână, în perioada 2 – 4 august. Liderii coaliței ar putea discuta și despre modificările la Legea pensiilor speciale. Opoziția acuză interese ascunse, și cere PSD să precizeze clar proiectele aflate pe ordinea de zi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro