La momentul asasinatului, Culianu avea doar 41 de ani și era la apogeul unei cariere impresionante de istoric al religiilor. Plecat din România în 1972, după ce absolvise secţia de italiană a Facultăţii de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale a Universităţii din București, Culianu solicită, în 1972, azil politic în Italia, unde devine asistent de istoria religiilor la „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano.
În 1976, Culianu se stabilește în Olanda, iar în 1986 pleacå definitiv în SUA, unde primește postul de profesor invitat la ”Divinity school” din cadrul Universității din Chicago. Aici îl întâlnește pe Mircea Eliade, titular al catedrei de istoria religiilor, devenind prieten și discipol al acestuia. Eliade încearcă să-l ajute să devină profesor titular, o procedură greoaie, care ține mai mult timp.
Exact în această perioadă, Culianu este asasinat. Pe 21 mai 1991, în miezul zilei, profesorul originar din Iași este găsit împușcat în toaleta Universității din Chicago. O crimă neelucidată până în ziua de azi. În România anului 1991 s-a răspândit zvonul că Ioan Petru Culianu a fost ucis la comanda noii puteri instalate după Revoluția din 1989, pe care Culianu, regalist convins, o criticase într-un interviu devastator din Revista 22, pe 5 aprilie 1991, cu o lună și jumătate înainte de a fi ucis.
De altfel, după publicarea interviului, Culianu a primit mai multe scrisori de amenințare cu moartea. Există însă și o altă variantă care ar putea explica asasinarea sa. Culianu era expert în magie și ritualurile sectelor iar ideile sale, ce urmau să apară într-o ”Enciclopedie a magicului”, și deranjau pe susținătorii fanatici ai unor grupåri secrete.
“Este clar că ceva anume în scrierile lui Culianu sfida raţionalul. Cumva a convins pe cineva că reprezintă un pericol”, declara ziaristul american Ted Anton, în timp ce Anthony Yu, coleg și prieten al lui Culianu era de părere că „locul crimei este semnificativ din punct de vedere ritual. Toaleta este un loc care implică umilire simbolică şi fizică, murdărire, impuritate; este cel mai profan loc în care să-ţi sfârşeşti viaţa. De fapt, m-am întrebat adesea dacă nu a fost un omor religios”.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro