Inca din prima luna de viata a copilului, parintii trebuie sa se asigure ca micutul sesizeaza lumina.
Tot in primele luni se va avea grija ca micutul sa priveasca drept. Nu trebuie sa-i aratati obiectele din lateal, patutul va fi asezat in asa fel incat privirea sa-i fie indreptata inainte pentru a urmari persoanele din jur. Jucariile vor fi suspendate exact deasupra patutului si nu lateral.
La varsta de trei-patru ani se impune efectuarea unui control ocular atat la copii cu parinti sanatosi din punct de vedere ocular, cat mai ales la copiii ai caror parinti au strabisme, vicii de refractie sau alte maladii oculare.
Daca se depisteaza o eventuala ambliopie (vedere mai scazuta a unuia din ochi) aceasta se poate tolera pana in jurul varstei de 6 ani, peste aceasta varsta fiind mai greu sau imposibil de recuperat.
Ajunsi la scoala, se impune un nou control. Cu ocazia inspectiei oculare medicale a scolarilor sunt depistati elevii care nu vad bine la distanta sau in apropiere, cei care prezinta semne de oboseala vizuala sau dureri de cap la citit.
Tot la aceasta varsta parintii trebuie sa ceara unui oftalmolog examinarea profilactica a acuitatii vizuale.
Pentru a evita aparitia strabismului, in starile de convalescenta copilul trebuie sa evite eforturile vizuale la apropiere. Tot in atunci este interzisa privirea cartilor cu poze, cititul si scrisul.