Studii făcute de cercetători au demonstrat că atunci când doi străini se întâlnesc ei se mint reciproc încă din primele 10 minute. Un cuplu căsătorit se minte cam la fiecare 10 interacțiuni, pe când unul necăsătorit la fiecare 3 interacțiuni. Un adolescent își minte părinții o dată din cinci.
Ceea ce nu știm este că atunci când mințim expresiile noastre corporale precum și modul nostru de a vorbi ne trădează. În general, detectăm 54% dintre minciunile care ni se spun. Cu puțin antrenament poți ajunge să recunoști până la 90% dintre minciunile pe care le afli.
Prin trucurile noastre vei reuși să descoperi adevăratele minciuni care ți se spun când cineva nu are dispoziția de a-ți spune adevărul. Dar, nu vei reuși să detectezi exagerările celor apropiați.
- Un mincinos ia distanță față de lucrurile reproșate. De exemplu, când Bill Clinton a spus ” nu am avut relații sexuale cu această femeie”, ar fi putut zice ”nu am avut relații cu Monica”, dar el a ales să ia distanță pentru a ne face să credem că o cunoștea atât de puțin, încât nu își mai amintește nici numele…
- Un mincinos utlizează expresii precise și restrictive. Cea mai cunoscută fiind: ”Ca să îți spun adevărul…”, ”Mulțumesc că ai precizat, credeam că mă vei păcăli dacă nu…”
- Un mincinos repetă întrebarea înainte de a răspunde. De ce? Pentru a câștiga timp să formuleze răspunsul. Persoana care spune adevărul este mai spontană, îi vin mai rapid cuvintele.
- Un mincinos te privește mai mult în ochi. O persoană care spune adevărul nu păstrează decât un timp foarte scurt contactul când te privește în ochi. Un mincinos care încearcă să te convingă va depune un efort mai mare. Acest contact îndelungat este unul din semnele înșelării.
- Zâmbetul fals al mincinosului. Când mințim emoțiile sunt false, fiindcă nu au nici o legătură cu realitatea. Mincinosul, pentru a retranscrie emoțiile poate apela la zâmbet. Doar că e aproape imposibil să reproduci un surâs spotan. Vedem foarte bine în pozele noastre că avem un surâs forțat când nu suntem prinși într-un instantaneu. Un zâmbet forțat seamănă cu pozele în care doar gura râde. Când zâmbești natural ochii se contractă din pricina emoțiiilor produse și a micilor riduri care apar în colțul ochilor. Un zâmbet sincer se vede din privire.
- Mincinosul dă prea mult detalii. Pentru a-și dovedi minciuna, mincinosul va forța puțin detaliile. Va fi nenatural. Deci când vezi că primești o mulțime de detalii nesemnificative, ceva e putred.
- Mincinosul îți poate sugera cum ar trebui pedepsit ”adevăratul vinovat”. Dacă mincinosul se simte vinovat poate fi străbătut de gândul de a-ți sugera cum să îl pedepsești pe ”adevăratul vinovat”. De obicei cel care spune adevărul nu are nevoie să apeleze la acest tip de considerații. Deci, dacă te vei întâlni cu un astfel de comportament e clar că ai în față un mincinos.
- Un mincinos nu îți va povesti istoria lui începând cu finalul. Dacă simți că ceva nu e ok în povestirea lui, pune-i întrebări inversând cronologia. Când minți e foarte dificil să povestești începând cu finalul. Această tehnică este de altfel utilizată de către cei mai buni anchetatori ai poliției.
- Un mincinos își va îndrepta vârfurile picioarelor în exterior. Limbajul corporal contează mult. O atitudine negativă cu brațele încrucișate și picioarele îndreptate cu vârfurile către exterior sunt semne care nu înșală. O persoană sinceră și binevoitoare va avea mai mult tendința de a-și îndrepta vârfurile picioarelor către tine și de a vorbi cu brațele deschise. Pentru ca aceste tehnici să-ți fie de folos, amintește-ți că orice tip de comunicare dintre doi oameni nu este chiar o știință exactă și că fiecare persoană se exprimă diferit în funcție de gradul său de timiditate, de umor, de personalitate. Pentru a te înșela cât mai puțin încearcă să înțelegi persoana care îți vorbește. Fii atent la modul în care aceasta te privește în mod obișnuit, la maniere, la gesturi. Astfel vei detecta mai ușor momentele când minte.
- Un mincinos e lipsit de coerență. Poveste spusă de interlocutorul tău este coerentă? Chiar dacă persoana îți vorbește cu atenție și precizie, dacă ceea ce îți spune nu are sens, nu te învinovăți că nu ai înțeles. Pune-l pe interlocutor să-ți relateze din nou povestea. Dacă este inventată va fi dificil pentru el să își amintească toate detaliile pe care le-a spus prima dată. În acest moment se va simți prost, se va îngrijora de ce va spune dacă îi vei cere detaliile de la început.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!