Depresia este o boala foarte serioasa si chiar grava daca nu este tratata corespunzator. Cel mai mare pericol il prezinta pacientii aflati la varste extreme, cum ar fi adolescentii sau varstnicii, la care boala duce chiar la tentative de suicid.
Cauzele acestei boli psihice nu sunt bine elucidate. Se atribuie insa un rol important ereditatii si adevarul e ca sunt multe familii la ai caror membri regasim sindrom depresiv si bipolar.
O alta cauza o constituie substratul biochimic, mai exact disfunctii care apar in transmiterea informatiei la nivelul neuronilor. In acest tip de mecanism se considera ca este implicata mai ales substanta neurotransmitatoare serotonina, raspunzatoare pentru starea noastra de bine; scaderea nivelului ei are urmari negative asupra starii noastre psihice. Pe terenul favorizant intervin diversi factori de natura psihologica, socio-psihologica ori diverse evenimente considerate a fi stresante. Ele depind si de varsta sau conditia prealabila a pacientului. De exemplu, foarte multi pacienti depresivi sunt divortati sau profund dezamagiti de partenerul de viata, inselati. Altii si-au pierdut slujba ori au facut miscari mai ample in ultima vreme: s-au mutat intr-o noua casa sau intr-un nou oras. Cei varstnici sunt vaduvi, si-au pierdut recent partenerul sau alta ruda apropiata.
Si copilaria este importanta pentru starea noastra de bine de mai tarziu. Majoritatea pacientilor depresivi au suferit in copilarie de pe urma neglijarii, abuzurilor, represiilor, dezamagirilor sau privarilor grave.
Si fluctuatiile de natura hormonala pot avea un rol important in declansarea crizelor depresive la persoanele care au predispozitia, in special la femei, fapt dovedit si de trecatoarea (in majoritatea cazurilor) depresie postnatala, aproape inevitabila la majoritatea proaspetelor mamici. Alte femei se confrunta tot in contextul fluctuatiei hormonale cu depresii trecatoare (iritabilitate, anxietate, stare tensionata, lipsa apetitului) in perioada premenstruala.
Cel mai puternic sunt insa afectate femeile aflate la menopauza, la care instalarea depresiei se combina si cu sentimentul pierderii feminitatii, al inutilitatii, uneori, cauzat de imbatranirea si de parasirea caminului de catre copiii deveniti adulti.
Alta cauza a depresiei o constituie abuzul de alcool sau de droguri sau unele medicamente, ca cele hipotensoare ori unele boli precum hipotiroidia.
Trebuie stiut insa ca 4% pana la 8% dintre copii sau adolescenti sufera de depresie, incidenta crescand vertiginos dupa pubertate. Studii recente arata ca frecventa e mai mare la adolescentii care incep sa fumeze foarte timpuriu si in mod regulat, mai mult de cinci tigari pe zi. Multi oameni sufera de tulburari afective sezoniere, considerate a fi legate mai ales de lipsa expunerii la soare. Pacientii prezinta o crestere a apetitului, mai ales pentru dulciuri, ingrasare, somnolenta. Este o stare trecatoare de multe ori, care dispare primavara.
Tratamentul poate fi de durata
Tratarea eficienta a depresiei presupune o diagnosticare corecta. Apoi, rabdare si contactul permanent cu medicul, intrucat piata de medicamente are o paleta larga de oferte si multi medici prefera tratarea prin tatonare. Lyuri de psihoterapie sustinuta, cercetarile medicale si industria farmaceutica ofera foarte multe solutii pentru tratarea depresiei.
Un rol important s-a atribuit ani de zile litiumului, unele medicamente care contineau acest oligoelement fiind considerate a nu avea efecte secundare importante, contraindicatii sau dependenta. Alte mijloace terapeutice includ psihoterapia sau se bazeaza pe mijloacele specifice medicinei orientale, cum ar fi diverse tehnici de relaxare, ce trateaza deopotriva insomnia si depresia. Medicamentele cele mai utilizate in ultimii zece ani si la ora actuala in lume, considerate eficiente in diverse tipuri de depresie sunt Clarocet, Paxil, Zoloft, Effexor, Prozac, Wellbutrin, Celexa.
Care sunt simptomele:
1. grave probleme cu somnul
2. dese crize de plans
3. pierderea in greutate
4 . stari de confuzie
5. dificultati de concentrare
6. feste ale memoriei
7. imposibilitatea de a lua o decizie
8. dureri de cap
9. disfunctii sexuale
10. probleme digestive
Oana Cuzino doneaza onorariul obtinut pentru acest articol cazurilor prezentate la rubrica “Ne scriu cititorii”